\”Απρόβλεπτη\”, χαρακτήρισε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, την κατάσταση στην χώρα του, την ώρα που η  ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι \”δεν αποκλείει την πιθανότητα να αυξήσει σε 6 η σοβαρότητα του πυρηνικού δυστυχήματος από 5 που είναι σήμερα στην επτάβαθμη κλίμακα.

Εν τω μεταξύ, καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα ανησυχητικά στοιχεία τόσο για το ύψος της ραδιενέργειας, η οποία συνεχώς αυξάνεται όσο και για τα άτομα που έχουν μολυνθεί.

Ωστόσο, Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι ελέγχουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη θάλασσα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που επλήγη από τον σεισμό, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένοι ότι τα στοιχεία θα δείξουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μολυσμένα ψάρια.

Παράλληλα, αξιωματούχος του υπουργείου Επιστημών της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι τα επίπεδα ιωδίου 131 στο νερό της θάλασσας σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα βρίσκονται εντός των αποδεκτών ορίων που καθορίζονται από τους κανονισμούς.

Προηγουμένως, είχε ανακοινωθεί από την υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας πως η τιμή του ραδιενεργού ιωδίου που μετρήθηκε στη θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ήταν 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την εταιρεία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, Tokyo Electric Power Co. (Tepco).

Την Τρίτη, η τιμή του ιωδίου-131 η οποία είχε ανιχνευθεί βρισκόταν σε επίπεδο 126 φορές υψηλότερο του νομίμως επιτρεπόμενου στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (αριθμός 1).

Οι δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν ενίσχυση των ελέγχων για την μόλυνση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και ψαριών κατά μήκος των ακτών.

Τραγικός ο απολογισμός

Ο νέος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η Ιαπωνική κυβέρνηση κάνει λόγο για περισσότερους από 10.000 νεκρούς και 17.440 αγνοούμενους.

Ραδιενέργεια σε Ιαπωνικό πλοίο

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Κίνα, καθώς οι αρχές της ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν \”αφύσικα\” επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, το οποίο επικαλέστηκε την υπηρεσία ποιότητας και ελέγχου, δεν ανέφερε συγκεκριμένα πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο πλοίο, που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρία Mitsui O.S.K. Lines, ούτε εάν επιτράπηκε στο σκάφος να ελλιμενιστεί.

Παράλληλα  η Ταϊβάν απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από πέντε περιφέρειες της Ιαπωνίας που βρίσκονται γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών νωπών ιαπωνικών προϊόντων ανακοίνωσαν και οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία.

Επίσης, δύο Ιάπωνες ταξιδιώτες που έφθασαν αεροπορικώς στην ανατολική Κίνα, εισήχθησαν αμέσως σε νοσοκομείο καθώς κατά την είσοδό τους στη χώρα βρέθηκε να έχουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Στην ανακοίνωση της υπηρεσίας επισημαίνεται ότι οι δύο ταξιδιώτες που έφθασαν στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού με εμπορική πτήση από το Τόκιο, νοσηλεύονται, υποβάλλονται ήδη σε ιατρική αγωγή και δεν παρουσιάζουν κίνδυνο να μολύνουν τρίτα πρόσωπα με ραδιενέργεια. \”Οι αποσκευές και ρούχα τους καταστράφηκαν\”, τονίζεται.

Οι δύο Ιάπωνες που νοσηλεύονται στην ανατολική πόλη Σουτσού, διέμεναν σε περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 200 έως 350 χλμ. από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook