Ξεκίνησε η σύνοδος κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Πνομ Πενχ, κατά την οποία το κύριο θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι οι εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλο το σύνολο της θάλασσας, η οποία συνδέει σημαντικές ναυτιλιακές λωρίδες και πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε πόρους. Μέλη της ASEAN, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Φιλιππίνες και το Μπρουνέι, διεκδικούν επίσης τις επικαλυπτόμενες περιοχές.

Η Καμπότζη φιλοξενεί την 21η σύνοδο κορυφής της ASEAN, την 7η Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας και τις σχετικές συνεδριάσεις μέχρι και την Τρίτη. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, σκοπεύει να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι ηγέτες της ASEAN αναμένεται επίσης να υπογράψουν μια διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέμα για το οποίο έχουν δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Μέλη της ASEAN είναι οι χώρες Καμπότζη, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Λάος, Μιανμάρ, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες και Μπρουνέι.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook