Σημαντική αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων σημειώθηκε στο νομό Χανίων κατά το χρονικό διάστημα του 2010 σε αντίθεση με τους άλλους νομούς της Κρήτης που σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η μείωση ήταν θεαματική.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν μέσα από την ετήσια εκτίμηση της επικινδυνότητας των νομών όλης της Χώρας, που δημοσίευσε το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η έρευνα έγινε από το Διευθυντή του Εργαστηρίου καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, το διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλη Νικολαράκη και τον επίκουρο καθηγητή Μιχάλη Δούμπο, ενώ ανάλογες εκθέσεις έχουν αποτυπωθεί και για προηγούμενα έτη.

Στοιχεία για τα Χανιά

Έτσι, τη ζωή τους στην άσφαλτο των Χανίων, άφησαν 23 άτομα σε ισάριθμα θανατηφόρα ατυχήματα ενώ σοβαρά τραυματισμένοι μετά από τροχαίο βρέθηκαν 46 άνθρωποι.

Επίσης, σε 89 ελαφριά ατυχήματα 139 συνάνθρωποί μας τραυματίστηκαν αλλά ευτυχώς ελαφριά, ενώ συνολικά ο αριθμός των τροχαίων αυξήθηκε σε ποσοστό περίπου 20%!

Τα στοιχεία αυτά, σε σύγκριση με αντίστοιχες μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα και σε σχέση με αντίστοιχα δεδομένα του 2009, επιδεινώνουν τη θέση του νομού Χανίων στο πανελλαδικό χάρτη επικινδυνότητας λόγω τροχαίων ατυχημάτων, που από τη 33η θέση, έπεσε στην 21η μέσα σε ένα χρόνο!.

Ρέθυμνο

Στον αντίποδα βρίσκεται ο νομός Ρεθύμνου, στον οποίο σημειώθηκε θεαματική μείωση τόσο του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων όσο και εκείνων που οδήγησαν σε ανθρώπινες απώλειες.

Έτσι, το 2010 άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο 16 άτομα, σε 11 θανατηφόρα ατυχήματα ενώ σοβαρά τραυματισμένοι μετά από τροχαίο βγήκαν μόλις 5 άνθρωποι.

Μείωση σχεδόν στο μισό καταγράφηκε επίσης σε περιπτώσεις ελαφριών ατυχημάτων και τραυματισμών, γεγονός που επιβεβαιώνει την καλύτερη εικόνα που εμφάνισαν οι δρόμοι του Ρεθύμνου για το 2010.

Τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία έφεραν το Νομό στη 19 θέση, στη πανελλαδική κατάταξη επικινδυνότητας με βάση τα τροχαία ατυχήματα, ενώ ένα χρόνο πριν βρίσκονταν στη 30η θέση.

Ηράκλειο και Λασίθι

Μικρότερες αυξομειώσεις παρατηρήθηκαν σε Ηράκλειο και Λασίθι, που καταλαμβάνουν τη 34 και 45 θέση αντίστοιχα, ενώ και για τις δύο νομούς η κατάσταση στους δρόμους εμφανίζεται βελτιωμένη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook