Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής συνεχιζόταν η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα εν όψει του κρίσιμου Eurogroup. Αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης είναι η ολοκλήρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα υπογραφούν από τους υπουργούς άμεσα, προκειμένου να δημοσιευθούν στο Φύλλο της Κυβέρνησης τη Δευτέρα.

Με τις Πράξεις ρυθμίζονται σημεία του πολυνομοσχεδίου, δημιουργείται ο μηχανισμός αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση αποκλίσεων από τον προϋπολογισμό υπουργείων, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, καθώς επίσης δημιουργείται ο ειδικός δεσμευμένος λογαριασμός.

Ειδικότερα, στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον «Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων» προβλέπεται ότι θα ελέγχονται ανά πάσα στιγμή υπουργεία, φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς τους.

Η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη τoυ 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο.

Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ

Στο πακέτο θετικών ρυθμίσεων το οποίο οφείλει να αναδείξει η κυβέρνηση τις κρίσιμες μέρες της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup της Τρίτης αναφέρεται η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου, όπως τονίζει, η ελληνική κοινωνία «να αποκτήσει μια πειστική χειροπιαστή προοπτική για το τέλος της λιτότητας, την έξοδο από την κρίση και τη στροφή στην ανάπτυξη».

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί πως είναι αναγκαία «η δραστική μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έλαβε η χώρα από το 2010, η παράταση του χρόνου αποπληρωμής αυτών των δανείων, η άτοκη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων στη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν οι δημόσιοι θεσμικοί δανειστές από τα ελληνικά ομόλογα και η ένταξη και των ελληνικών τραπεζών στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.»

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup: «Λίγα 24ωρα πριν από το Eurogroup και κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται από την κυβέρνηση πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου που συγκροτούν έναν άνευ προηγουμένου διεθνή οικονομικό έλεγχο της χώρας, μετατρέποντάς την σε μια οιονεί αποικία χρέους με μια νέα δημοσιονομική θηλιά στην οικονομία, συρρικνώνοντας παράλληλα τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

»Αυτό συμβαίνει απλούστατα επειδή η μόνη θέση που εκφράζει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός δεν είναι άλλη από την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων στο πλαίσιο μιας στρατηγικής επαιτείας και πρόσδεσης στη γερμανική πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ακραίας λιτότητας. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της περίφημης διαπραγμάτευσης για την οποία τόσο καιρό μίλαγαν οι κυβερνητικοί εταίροι. Εκβιασμοί και όμματα στο εσωτερικό της χώρας για να ψηφιστούν τα μέτρα και υποτέλεια στους δανειστές.

»Αυτό που δεν μπορεί και δεν θέλει να παραδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση είναι το προφανές: ότι το μνημονιακό πρόγραμμα δεν βγαίνει, έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, κατεδαφίζοντας την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Όπως όμως έχει ήδη φανεί, στόχος τους δεν είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, το οποίο εκτινάσσεται εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής, αλλά η διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

»Η στρατηγική της υποτέλειας στον ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό είναι καταστροφική για τη χώρα και για τους ευρωπαϊκούς λαούς στο σύνολό τους. Αυτό που προβάλλεται ως αναγκαιότητα είναι η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος με διαγραφή μεγάλου μέρους του και αποπληρωμής του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και της εργασίας, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η επαναθεμελίωση της ΕΕ σε νέους άξονες ανάπτυξης, αλληλεγγύης και αναδιανομής του πλούτου».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook