Η Ολλανδία και η Γερμανία ενδέχεται να στείλουν πυραύλους Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο ώστε να ενισχυθούν τα σύνορα της -συμμαχικής στο ΝΑΤΟ- Τουρκίας ενώπιον του συριακού εμφυλίου, σύμφωνα με δηλώσεις της Ολλανδής υπουργού Άμυνας που επικαλείται το ολλανδικό πρακτορείο ANP. Δεν υπάρχει επισήμως κανένα τέτοιο τουρκικό αίτημα στο ΝΑΤΟ, αλλά όπως αναφέρει τουλάχιστον από την πλευρά της η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, η Άγκυρα αναμένεται να το υποβάλει τη Δευτέρα.

Η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εντατικές συνομιλίες με συμμάχους του ΝΑΤΟ σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία, μετά τη ρίψη όλμων που προσέκρουσαν πρόσφατα στα εδάφη της.

«Το ΝΑΤΟ υπάρχει για κάποιον λόγο», ανέφερε το ANP επικαλούμενο δηλώσεις της Ολλανδής υπουργού Άμυνας, Ζανίν Χενίς-Πλεσάρτ. Εκπρόσωπος του υπουργείου ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει σχετικό αίτημα, αλλά η Ολλανδία και η Γερμανία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που κατέχουν πυραύλους Πάτριοτ».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε το Σάββατο ότι το ΝΑΤΟ θα εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα της Τουρκίας και επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία είναι οι χώρες που διαθέτουν πυραύλους τύπου Patriot.

Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό για την προστασία και την υπεράσπιση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση της χώρας, από την πλευρά της, δήλωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για μια πιθανή ανάπτυξη πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Πάτριοτ.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα της Τουρκίας, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιήσουν εβδομαδιαία τακτική συνεδρίαση. Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκονται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε συναντήσεις.

 

in.gr