Τρομακτικές διαστάσεις έχουν λάβει πλέον οι διαδηλώσεις κατά του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ στην Συρία.

Μετά την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Λιβύη και την Υεμένη, η Συρία βυθίζεται στο χάος και την βία, με τα διεθνή πρακτορεία να κάνουν λόγο για 37 νεκρούς διαδηλωτές από τα πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας το Σάββατο.

Σύρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι πολλοί διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς που δέχθηκαν στη Σαναμέιν καθώς πραγματοποιούσαν πορεία προς την πόλη Ντεράα.

Η Σαναμέιν βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Ντεράα.

Νωρίτερα, τουλάχιστον 200 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Δαμασκού μετά την προσευχή της Παρασκευής σε υποστήριξη των διαδηλωτών στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, εκεί όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις άνευ προηγουμένου κατά του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερς.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τρεις ανθρώπους μεταξύ των διαδηλωτών και διέλυσαν διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, η οποία γινόταν σε υποστήριξη των διαδηλωτών στην πόλη Ντεράα στη νότια Συρία.

Την ίδια ώρα στην περιοχή Μουανταμίε της Δαμασκού, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις ανθρώπους όταν ένα πλήθος επιτέθηκε σε μια πομπή αυτοκινήτων που οδηγούσαν υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

\”Τα αυτοκίνητα εισήλθαν στην Μουανταμίε μετά από μια διαδήλωση των κατοίκων που κατήγγειλαν τις δολοφονίες (στη νότια πόλη) της Ντέραα\”, δήλωσε ένας από τους κατοίκους.

Ένας νεκρός και 130 τραυματίες στην Ιορδανία

Τραγική είναι η κατάσταση και τσην Ιορδανία όπου την Παρασκευή, ένας διαδηλωτής στο Αμάν έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από το ξέσπασμα του κινήματος διαμαρτυρίας στην Ιορδανία, πριν από τρεις μήνες.

\”Ο Χάιρι Σαάντ Τζαμίλ, 55 ετών, πέθανε. Έπεσε σαν μάρτυρας\”, δήλωσε μια από τις ιατρικές πηγές στο νοσοκομείο Hamzeh όπου είχε μεταφερθεί. Η πηγή αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, κυρίως για τα αίτια του θανάτου.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 130 νεκρούς. Σύμφωνα με μάρτυρες, \”ορισμένοι διαδηλωτές με ελαφρά τραύματα, συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας\” που είχαν αναπτυχθεί γύρω από τα νοσοκομεία, όπου οι τραυματίες γίνονταν δεκτοί.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο στο Αμάν ανάμεσα σε διαδηλωτές υποστηρικτές του καθεστώτος και τις δυνάμεις ασφαλείας που διέλυσαν τους διαδηλωτές με εκτοξευτήρες νερού στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Αυτή είναι η πρώτη σύγκρουση μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην Ιορδανία.

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook