Σε ξεχωριστές συναντήσεις, το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είδε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης.

Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν τη σύσταση συντονιστικής κυβερνητικής επιτροπής.

Η επιτροπή έρχεται μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ  ενώ θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων των πολιτικών αρχηγών
β) Επίλυση ενδοκυβερνητικών και ενδοϋπουργικών προβλημάτων
γ) Ενημέρωση των κομμάτων για κυβερνητικές αποφάσεις

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί, στην παρούσα φάση, από πόσα μέλη θα αποτελείται, ωστόσο, σήμερα αποφασίστηκε «ότι είναι ώριμο να συσταθεί συντονιστικό όργανο».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης δεν συζήτησαν με τον πρωθυπουργό τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συζήτησε συγκεκριμένα με τον κ. Βενιζέλο, πέραν των παραπάνω, θέματα επικαιρότητας όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι περικοπές σε επιδόματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ναυπηγεία και τους οδικούς άξονες.

Τέλος, και από τις τρεις πλευρές διαμηνύεται, σε όλους τους τόνους, πως δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο και πως το e-mail της τρόικας έχει ήδη απορριφθεί.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Τώρα είναι ώρα των αποφάσεων των εταίρων μας»

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της με τις αποφάσεις που πήρε για το τελευταίο πακέτο πολύ δύσκολων μέτρων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα, τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα των οριστικών και αξιόπιστων αποφάσεων εκ μέρους των θεσμικών μας εταίρων.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η ευρωζώνη αντέχουν άλλη καθυστέρηση, ενώ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά καθαρά ευρωπαϊκό.

«Εμείς, έχουμε ανάγκη ως χώρα από μια νέα αφετηρία. Και αυτή, εκτιμώντας τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης και τη συγκυρία στην Ευρώπη, θεωρώ βέβαιο ότι θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Εδώ στην Ελλάδα, αυτοί που κατ’ επάγγελμα επενδύουν στο αδιέξοδο, ή μάλλον στον θάνατο της χώρας, όπως είπα στη Βουλή, για τα δικά τους κομματικά ή επιχειρηματικά οφέλη, θα διαψευστούν οικτρά».

«Οι Έλληνες πάσχουν, αγωνιούν, διαμαρτύρονται, ξέρουν όμως κατά βάθος ότι αυτή είναι η μόνη εφικτή και ασφαλής πορεία. Ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να ξανακάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη πάνω σε στέρεα θεμέλια» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Φώτης Κουβέλης: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί στη διελκυστίνδα ΕΕ και ΔΝΤ»

Την ανάγκη να γίνει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο κ. Φώτης Κουβέλης, έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί στη διελκυστίνδα ΕΕ και ΔΝΤ.

«Η προσπάθειά μας είναι μετά την εκταμίευση να εφαρμοστεί άμεσα ένα βιώσιμο κοινωνικά και οικονομικά σχέδιο με άξονα την ανάπτυξη του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε επίσης πως στη συνάντηση συζητήθηκαν και ζητηματα που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, σχολιάζοντας την νέα απαίτηση της τρόικας για απολύσεις 22.000 υπαλλήλων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε θα δεχτεί η κυβέρνηση απολύσειςprotothema.gr