Δωρεάν σπιρομετρήσεις σε ενδιαφερόμενους πολίτες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία και με την επιστημονική επιμέλεια της ομάδας του Εργαστηρίου Σπιρομετρήσεων του ΠΑΓΝΗ η οποία αποτελούνταν από τις επισκέπτριες υγείας κ.κ. Μωραιτάκη Δέσποινα και Βέρρα Ειρήνη, τον Πνευμονολόγο ιατρό κ. Γιάννη Τζωρτζάκη και τον Αναπλ. Καθηγητή Πνευμονολογίας του ΠΑΓΝΗ κ. Νίκο Τζανάκη.

Συνολικά από τις 9 το πρωί έως τη 13.30 το μεσημέρι στην 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, εξετάστηκαν 90 άτομα.

Ένα ποσοστό 10 % από τους προσερχόμενους αντιμετώπιζαν πρόβλημα άρχουσας μορφής ή Χρόνιας Αναπνευστικής Πνευμονοπάθειας χωρίς να το γνωρίζουν.

Επίσης ένα 10% των εξεταζομένων νοσούσε ήδη και προσήλθαν για σπιρομέτρηση στο πλαίσιο του επανελέγχου τους.

Πολλοί από τους εξεταζόμενους όπως διαπιστώθηκε είχαν διακόψει το κάπνισμα στην τελευταία δεκαετία, στοιχείο ενθαρρυντικό για την αποφυγή της νόσου, ενώ σε όλους τους καπνιστές δόθηκαν οδηγίες για τη διακοπή καπνίσματος, μέσω και των αρμόδιων ιατρείων που λειτουργούν στα νοσοκομεία.

Ο Διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης ευχαριστεί θερμά την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Σπιρομετρήσεων του ΠΑΓΝΗ για τη σημαντική συμβολή τους στην ως άνω δράση και δήλωσε ότι: «Στόχος της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η υλοποίηση δωρεάν προγραμμάτων δημόσιας υγείας, πρόληψης και ελέγχου του πληθυσμού σε τακτική βάση και σε διάφορους τομείς απ άκρη σ άκρη του νησιού, σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό των νοσοκομείων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook