Οι περισσότεροι επενδυτές προβληματίζονται για τις τράπεζες και τις υπόλοιπες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά οι σταθερές υψηλές αποδόσεις έρχονται από τις λεγόμενες «μικρές» εξαγωγικές εταιρείες.

Μάλιστα, η ειδοποιός διαφορά είναι οι σταθερές υψηλές αποδόσεις σε αντίθεση με τις τράπεζες όπου οι διακυμάνσεις είναι τεράστιες ειδικά το τελευταίο διάστημα. Οι μικρές εταιρείες, ή τα λεγόμενα «δεύτερα» χαρτιά, όπως θα δούμε, βρίσκονται σε πιο ελκυστική θέση καθώς τόσο οι εξαγωγές, όσο και μια «βελτίωση» των τραπεζικών επιτοκίων θα ενισχύσουν άμεσα τους ισολογισμούς τους.

Χθες μετοχές όπως της Ελβαλ, των Πλαστικών Θράκης ήλθαν στο προσκήνιο με αποδόσεις 20% και 40% αντίστοιχα το τελευταίο διάστημα. Μια άλλη μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου έχει αποδώσει 100% μέσα σ ένα τρίμηνο !!

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω εταιρειών είναι ότι είναι εξαγωγικές εταιρείες και διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς, δηλαδή καθαρά κέρδη, ταμειακά διαθέσιμα ή ταμειακές ροές, επενδύσεις κάθε χρόνο, χαμηλό δανεισμό ή δανεισμό που βαίνει μειούμενος κάθε τρίμηνο.

Για παράδειγμα, η Ελβαλ ανακοίνωσε 9μηνο εμφανίζοντας καθαρά κέρδη 17,3 εκατ. ευρώ, ταμείο 43 εκατ. ευρώ και επενδύσεις 30 εκατ., ευρώ. Την ίδια περίοδο μείωσε τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της κατά 50 εκατ. ευρώ.

Καθαρά κέρδη μετά φόρων αυξημένα κατά 20,8% εμφάνισαν και τα Πλαστικά Θράκης – εταιρεία στην οποία αποκτήθηκε πρόσφατα πακέτο μετοχών 1,1%.

Ποιοι αγοράζουν
Στις παραπάνω εταιρείες έχουν εντοπιστεί επενδυτικά κεφάλαια τα οποία έχουν ορίζοντα 2-3 χρόνων με σκοπό να επιτύχουν αποδόσεις για τους πελάτες τους πάνω από 2-3 φορές.

Κι όπως αναφέρει διαχειριστής στο protothema. gr που ακολουθεί την παραπάνω στρατηγική «Δεν πρόκειται να τοποθετήσω κεφάλαια σε εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης που ήδη έχουν αποδώσει. Μπορεί οι παραπάνω εταιρείες να φθάσουν σε τιμές του 2007, αλλά για να επιτύχω αποδόσεις για τους πελάτες μου χρειάζομαι εταιρείες που θα κάνουν την διαφορά». Κι όπως φαίνεται η διαφορά έχει ήδη γίνει με την Σωληνουργεία Κορίνθου να αποδίδει 100% μέσα σ ένα τρίμηνο, διαθέτοντας ένα ισχυρό ισολογισμό.

Η στρατηγική που ακολουθούν οι παραπάνω διαχειριστές είναι απλή : Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και οι εξαγωγικές εταιρείες θα είναι οι πρώτες που θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών θα φέρει και μειώσεις επιτοκίων από τις οποίες θα επωφεληθούν οι παραπάνω εταιρείες.

Μια άλλη ομάδα διαχειριστών με το ίδιο βασικό σενάριο επενδύει σε μετοχές του εικοσάρη και του σαραντάρη, είτε από το χώρο της ενέργειας, είτε από τις τηλεπικοινωνίες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook