Λογιστικά τερτίπια για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ φαίνεται πως επιστρατεύει η τρόικα. Από το προσχέδιο της Έκθεσης Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που εξετάσθηκε στο Eurogroup προκύπτει ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ προεξοφλούν υψηλό πληθωρισμό σε Ελλάδα και Ευρωζώνη για την επόμενη επταετία.

Συγκεκριμένα, θεωρούν πως ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα κινείται κοντά στο 3%, ενώ η ανάπτυξη σε μέσα επίπεδα θα ξεπερνά το 2%.

Ο πληθωρισμός έχει την ιδιότητα να μεγεθύνει το ονομαστικό ΑΕΠ και να αυξάνει τα έσοδα. Πιο απλά οι φόροι επιβάλλονται στις ονομαστικές τιμές και όχι στις αποπληθωρισμένες.

Καθώς οι τιμές αυξάνονται μεγεθύνεται και ο τζίρος της οικονομίας, που έχει σαν συνέπεια ν' αυξάνεται το ονομαστικό ΑΕΠ.

Με τον τρόπο αυτό η τρόικα εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ από 196 δισ. ευρώ το 2016 θα ανέλθει άνω των 250 δισ. ευρώ το 2020. Με την πρόβλεψη δε αυτή η τρόικα προεξοφλεί υψηλότερο πληθωρισμό - άρα και χαλαρότερη νομισματική πολιτική- στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση με την επίκληση του υψηλού πληθωρισμού η τρόικα επιδιώκει να βελτιώσει λογιστικά την εικόνα του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ.

newsbeast.gr