«Δεν έχω άγχος για τη δόση, αλλά κάθε ημέρα που περνά χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Tις θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τις αφήσω να πάνε χαμένες. Γι' αυτό να είστε σίγουροι» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να καθοριστεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 44 δισ. ευρώ.

Αυτή την ώρα ο Αντ.Σαμαράς συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στους ευρωπαίους εταίρους τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους, της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής και την άμεση εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ.

Για τα ζητήματα αυτά ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να θέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους λέγοντας ότι η Ελλάδα έπραξε στο ακέραιο όσα της ζητήθηκαν και ότι είναι σειρά των εταίρων και δανειστών να πράξουν το καθήκον τους.

Πάντως, εν όψει της νέας συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η συνεδρίαση θα οδηγήσει σε αποφάσεις και δεν θα καταλήξει ξανά σε ναυάγιο.

in.gr