Φως σ΄ένα μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις των τελευταίων χρόνων κατάφεραν να ρίξουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, εξιχνιάζοντας την κινηματογραφική ληστεία στο μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Όπως αποδείχθηκε οι δράστες ήταν Έλληνες, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά να περάσουν οι μήνες πριν βγουν στην αγορά για να «σπρώξουν» τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα που άρπαξαν από το μουσείο.

Ο εγκέφαλος είναι ένας 41χρονος άνεργος με καταγωγή από την Αχαΐα, ο οποίος διέμενε στην Αθήνα. Μαζί του συνελήφθησαν ένας 45χρονος και ένας 36χρονος, που μέχρι στιγμής κρατούν το στόμα τους κλειστό και δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για την υπόθεση. Πριν από έναν μήνα στην Ασφάλεια Πάτρας, έφτασε μια πληροφορία που έλεγε ότι κάποιος Πατρινός που μένει στην Αθήνα ψάχνει να πουλήσει ένα αρχαίο αντικείμενο αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μετά από πολλά ραντεβού, οι άνδρες της αστυνομίας προσποιούμενοι τους αγοραστές ήρθαν σε συμφωνία με τον 41χρονο άνεργο να αγοράσουν δαχτυλίδι έναντι 300.000 ευρώ.

Το ραντεβού κλείστηκε για το βράδυ της Παρασκευής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας και τη στιγμή που ο εγκέφαλος πήγε να παραδώσει το αρχαίο αντικείμενο, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο και τον συνέλαβαν. Σκληρό καρύδι αποδείχτηκε ο δράστης της ληστείας, ο οποίος δεν παραδόθηκε και έβγαλε πιστόλι και προσπάθησε να πυροβολήσει τους αστυνομικούς, οι οποίοι όμως με γρήγορες κινήσεις του πέρασαν χειροπέδες.

Παράλληλα συνέλαβαν και δύο ακόμα άτομα, οι οποίοι είχαν κλέψει 77 εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας. Το λάθος λοιπόν των ληστών να προσπαθήσουν να πουλήσουν τα αρχαία περίμεναν οι αστυνομικοί για να εξιχνιάσουν μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις των τελευταίων χρόνων.

Το μήνυμα του Δένδια

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Αστυνομία, τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και προσέθεσε πως «θέλω να στείλω ένα συνολικό μήνυμα πως παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία δεν κάναμε εκπτώσεις με ό,τι έχει να κάνει με τη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς», προσέθεσε.

Παράλληλα διευκρίνισε πως όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν να κάνουν με θέματα κλοπής ή αρπαγής αρχαιολογικών θησαυρών, διερευνώνται σε βάθος από την αστυνομία.

Την ίδια στιγμή η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Μενδώνη δήλωσε πως την επόμενη βδομάδα όλα τα εκθέματα θα μπουν στις προθήκες του μουσείου.

Το προφίλ των δραστών

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Έλληνες, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ οι έρευνες για εμπλοκή και άλλων ατόμων στην υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα στοιχεία των ληστών του μουσείου της αρχαίας Ολυμπίας, αλλά πηγές αναφέρουν πως είναι ηλικίας 35 με 45 χρόνων, ασχολούνται χρόνια με την αρχαιοκαπηλία Οι αστυνομικοί θέλουν, πρώτα να συλλάβουν όλους τους εμπλεκόμενους και στη συνέχεια να κάνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Έτσι αυτή την ώρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τρεις παράλληλες επιχειρήσεις σε Πύργο, Πάτρα και Αθήνα…Παράλληλα μετά την υπόδειξη από τους συλληφθέντες του σημείου όπου είχαν κρύψει μέρος από τα αρχαία αντικείμενα, μεταφέρθηκαν στο μουσείο προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση και να διευκρινιστεί εάν αντιστοιχούν με αυτά που άρπαξαν οι ληστές. Έτσι επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις των αστυνομικών που από την πρώτη στιγμή υποστήριζαν πως τα κλοπιμαία δεν είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή, πλέον επαληθεύονται.

Η κινηματογραφική ληστεία

Σοκ είχε προκαλέσει στις 17 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα η είδηση πως δύο κουκουλοφόροι εισέβαλλαν στο μουσείο και υπό την απειλή όπλου, έδεσαν και φίμωσαν την φύλακα, αναγκάζοντάς την να τους δείξει πού βρίσκονται τα «χρυσά στεφάνια» του μουσείου. Αφού ολοκλήρωσαν τη «δουλειά» τους, κλέβοντας 77 αρχαία αντικείμενα, διέφυγαν. Μάλιστα προκάλεσαν απίστευτη ζημιά καταστρέφοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους… Από τότε η αστυνομία διεξήγαγε εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό τους, περιμένοντας ωστόσο το μοιραίο λάθος της συμμορίας…

Τα αρχαία αντικείμενα που άρπαξαν
Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από την Άθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων, το οποίο βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο και σφραγιδοκύλινδρο από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας από την Κρήτη (15ος - 14ος π. Χ. αιώνας). Ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας) και 13 πήλινοι λύχνοι.Τα πήλινα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν είναι τέσσερα ειδώλια ηνιόχων, οκτώ ίπποι, ειδώλια ταύρου, κριού και σκύλου, τροχός και τμήμα άρματος.

Στα χάλκινα αντικείμενα συγκαταλέγονται έντεκα τροχοί, πέντε τρίποδες, τέσσερα ειδώλια ηνιόχου και άρματος, δώδεκα ειδώλια ίππων, επτά ειδώλια ταύρου, ένα σύμπλεγμα ίππων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος και ο άξονας του.

Σχετικά με την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«H αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η ανάκτηση των κλαπέντων αποτελούν μία σπουδαία επιτυχία που προέκυψε από την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγχαίρω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια και συνετέλεσαν στο αίσιο αποτέλεσμα της. Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας η επιτυχία αυτή στέλνει δύο θετικά μηνύματα εντός και εκτός της Ελλάδας.

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαξιώνουν και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους. Παράλληλα η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων».


protothema.gr