Το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου αθώωσε την Παρασκευή, μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών, τους έξι μαθητές οι οποίοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι σχετικά με την κατάληψη του Παγκύπριου Διδακτηρίου τη σχολική περίοδο 2008 – 2009.

Το δικαστήριο απάλλαξε τους έξι ανήλικους μαθητές, ηλικίας 16 -18 ετών, λόγω συγγνωστής νομικής πλάνης. Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι οι μαθητές κατανοούσαν ότι η κατάληψη ήταν μια πράξη με την οποία διακόπηκε η λειτουργία του σχολείου, ωστόσο είχαν την πεποίθηση ότι επρόκειτο για ενέργεια νόμιμη και επιτρεπτή, εφόσον λειτουργούσαν σύμφωνα με απόφαση γενικής συνέλευσης του σχολείου τους.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, η πρόεδρος Πρωτοδικών κα Αναστασία Κουτσογιαννούλη απηύθυνε συστάσεις και συμβουλές στους μαθητές, λέγοντας ότι ακόμη και ένας συμμαθητής τους να επιθυμεί να παρακολουθήσει μάθημα, δεν έχουν το δικαίωμα να του το απαγορεύσουν.

Η δίκη ξεκίνησε στις 12:00 μ.μ. και ολοκληρώθηκε στις 16:00. Εκτός από τις ερωτήσεις που δέχθηκαν οι μαθητές από το δικαστήριο, αρκετή ώρα διήρκεσαν οι καταθέσεις μαρτύρων, μεταξύ τους οι διευθυντές του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Βόλου, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, αλλά και νωρίτερα, μέσα και έξω από το δικαστικό μέγαρο ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες συμμαθητές τους, εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι δήλωναν τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους μαθητές.

Η υπόθεση με κατηγορούμενους συνολικά 17 μαθητές -η δικογραφία για τους υπόλοιπους 11 ενήλικες διαχωρίστηκε- έφτασε στη Δικαιοσύνη, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε γονέας εις βάρος μαθητών που συμμετείχαν τότε στα 15μελη συμβούλια του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου.
Τη μηνυτήρια αναφορά, η οποία κατατέθηκε στην Εισαγγελία Βόλου, είχαν συνυπογράψει άλλοι επτά γονείς, μέλη και μη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των δύο συστεγαζόμενων σχολείων.

Οι γονείς επέλεξαν τη δικαστική οδό, ύστερα από ένταση και διαπληκτισμούς που εκτυλίχθηκαν μπροστά από την είσοδο του υπό κατάληψη σχολείου, τον Νοέμβριο του 2008. Η μαθητική κινητοποίηση είχε διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες. Μετά τη λήξη της κατάληψης και την αποκατάσταση λειτουργίας των σχολείων, η μήνυση αποσύρθηκε, όμως η προκαταρκτική έρευνα προχώρησε αυτεπάγγελτα και οι μαθητές βρέθηκαν κατηγορούμενοι.

Την έκβαση της δίκης υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι συμμαθητές τους αλλά και όσοι συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια.

«Ήταν αναμενόμενη η απόφαση, με δεδομένο το παιδαγωγικό και κοινωνικό πρόσωπο που δείχνει σε παρόμοιες υποθέσεις η ελληνική Δικαιοσύνη» δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης ο πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook