Οι 2.000 δημοτικοί υπάλληλοι φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση την άμεση αποχώρηση, μέσω διαθεσιμότητας, άλλων 25.000. Παράλληλα επιμένουν να υπάρχει ρητή διαβεβαίωση στη συμφωνία ότι κάποιοι από αυτούς δεν θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.

Εντός της επόμενης χρονιάς το μέτρο της διαθεσιμότητας θα επεκταθεί στο σύνολο των υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, στις αρχές του 2013 ομάδες εργασίας κρατικών υπαλλήλων, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, θα ξεκινήσουν την αξιολόγηση των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα κατά την προτεινόμενη διαδικασία από την Ομάδα Δράσης (Task Force), υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

■ Οι συγκεκριμένες ομάδες εργασίας πρόκειται να αξιολογήσουν, κατ’ αρχάς, το διοικητικό προσωπικό στους μεγάλους δήμους της χώρας ξεκινώντας από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στον σχεδιασμό ενός μικρού και ευέλικτου κράτους έχει διαπιστωθεί πως οι δύο δήμοι έχουν υπεράριθμους υπαλλήλους, με πρώτο τον δήμο της πρωτεύουσας, του οποίου υπολογίζονται στις 10.000.

■ Το μη εκπαιδευτικό προσωπικό στα πανεπιστήμια θα κληθεί να αξιολογηθεί από το ΑΣΕΠ, ιδιαίτερα οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, ενώ αναμένεται να σταματήσουν να ανανεώνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αντίστοιχες διαρθρωτικές κινήσεις ήδη εξετάζονται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια).

■ Στον χώρο της Υγείας οι διοικητικοί υπάλληλοι θα αξιολογηθούν, ενώ αναγνωρίζεται πως το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ήδη περιορισμένο και υπάρχουν ελλείψεις. Διαδικασία αξιολόγησης προβλέπεται να εφαρμοστεί και στους εργαζομένους σε υπουργεία, αν και στην περίπτωση αυτή δεν σχεδιάζονται διαθεσιμότητες, καθώς ο αριθμός τους έχει ήδη περιοριστεί σημαντικά.

Από τους συνολικά 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας υπολογίζεται πως μόνο 5.000 θα προέλθουν από οργανισμούς που είτε συγχωνεύονται, είτε καταργούνται.

Δύσκολη εξίσωση για τον Αντ. Μανιτάκη

Πάντως, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας που ξεκίνησε να εφαρμόζεται αυτή την περίοδο και αφορά, κατ’ αρχάς, 2.000 υπαλλήλους κρίνεται αρνητικά από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διαδικασία αξιολόγησης είχε ως αποτέλεσμα την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, κάτι που έδωσε άλλοθι στους δημάρχους να συνασπιστούν με τους εργαζομένους, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης καλείται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση, καθώς η πρόταση της τρόικας προς την κυβέρνηση σχετικά με τη διαθεσιμότητα είναι σαφής ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν υπό αυτό το καθεστώς.
«Η κυβέρνηση τοποθετεί 25.000 δημοσίους υπαλλήλους σε εφεδρεία το 2013, με τους μισούς από αυτούς μέχρι τα μέσα του έτους», αναφέρεται συγκεκριμένα και προστίθεται ότι «το υπό μετάθεση προσωπικό μπορεί να παραμείνει για διάστημα μέχρι ένα έτος με μειωμένο μισθό (αντικατάσταση για τις πληρωμές αποζημιώσεων), ενώ αναζητούν νέα απασχόληση και εκ νέου κατάρτιση».

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, είναι αμφίβολο αν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα επιστρέψουν όλοι σε κάποια υπηρεσία, την ίδια στιγμή που η τρόικα πιέζει να διατυπωθεί με σαφήνεια πως ορισμένοι από τους 25.000 δεν θα επιστρέψουν. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταβάλλει προσπάθεια να εξισορροπήσει τις αξιακές δεσμεύσεις του -ζήτημα στο οποίο έχει τη στήριξη του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φώτη Κουβέλη- και τις απαιτήσεις των υψηλόβαθμων υπαλλήλων της τρόικας.

Επιπρόσθετο πρόβλημα δημιουργείται για το αρμόδιο υπουργείο καθώς συχνά διαπιστώνεται ότι με τα χρονοδιαγράμματα της Task Force δεν συμφωνεί η τρόικα, η οποία θέλει γρήγορες αποφάσεις και άμεση εφαρμογή σε όσα συμφωνούνται, ενώ ισχυρίζεται πως εμπαίζεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ως εκ τούτου, πολύ σύντομα θα αρχίσει να συνεδριάζει το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook