Μακρά προμηνύεται η νύχτα σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρεουν για το κλίμα που επικρατεί στη συνεδρίαση του κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup, το οποίο ήδη έκλεισε τις επτά ώρες συνεδρίασης.

Οι εταίροι στην ευρωζώνη -με αρχηγό τη Γερμανία- φέρονται να επιμένουν στις απόψεις τους για μη κούρεμα του ελληνικού χρέους και εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Ανυποχώρητο, όμως, εμφανίζεται και το ΔΝΤ, που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιμένει για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ (ήτοι 40 δισ. ευρώ) εδώ και τώρα και δέσμευση για περαιτέρω κούρεμα αργότερα.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που εμφανίζονται στην κατάληξη σε συμφωνία είναι και η προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης γύρω στις 18:00 προκειμένου να υπάρξουν διμερείς επαφές και να γεφυρωθούν οι διαφωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο επεισοδειακό Εurogroup της 20ης Νοεμβρίου, που δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία ειχε διακοπεί αρκετές φορές για τέτοιου είδους επαφές.

Ωστόσο, σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ φαίνεται να έχουν πάει πιο αποφασισμένοι να δώσουν λύση στο ελληνικό ζήτημα, τουλάχιστον ξεμπλοκάροντας με πολιτική απόφαση την εκταμίευση της ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα επόμενης δόσης, συνειδητοποιώντας τι θα σήμαινε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και την αξιοπιστία της συνολικά μια αποτυχία στην κατάληξη απόφασης.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε, νωρίτερα σήμερα, την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ\’ αυτήν», υπογράμμισε.

Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να υπάρξει σήμερα μια αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να είναι για την Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή τη βάση.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook