Σε κατάρρευση έχει οδηγηθεί η αγορά ακινήτων. Η έκρηξη της ανεργίας, η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η ύφεση έχουν προκαλέσει μείωση των ενοικίων των κατοικιών μέχρι και 50% και των καταστημάτων έως και 45%.

Ξενοίκιαστα καταστήματα και διαμερίσματα από ενοικιαστές που άφησαν «φέσια» στους ιδιοκτήτες τους, από πολίτες που δεν άντεξαν την κρίση και επέστρεψαν στα πατρικά τους αλλά και… από επιχειρηματίες που έκλεισαν τις εταιρείες τους είναι το σκηνικό που αντικρίζει κανείς στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Β. Ελλάδα και στην Κρήτη.

Από την έρευνα του «Εθνους» αναδεικνύεται επίσης πως πολλοί ιδιοκτήτες «πάγωσαν» τις εξώσεις, καθώς έτσι προσδοκούν να εισπράξουν τα καθυστερούμενα ενοίκια για να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων της ΔΕΗ, ενώ ενοικιαστές επιλέγουν τη συγκατοίκηση και μάλιστα σε διαμερίσματα που δεν εξαρτώνται από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας.

Το 25% φτάνουν οι πτώσεις στα μισθώματα – Δυσκολεύονται οι ενοικιαστές παρά τις μειωμένες τιμές

Ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στον χώρο της ενοικίασης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης στην Κρήτη, καθώς, λόγω της κρίσης, χιλιάδες μισθωτοί – συνταξιούχοι και επιχειρηματίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους εκμισθωτές.

Συνεχώς αυξάνονται στις μεγάλες πόλεις του νησιού τα άδεια διαμερίσματα και τα άδεια καταστήματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επαγγελματίες κρατούν ανοιχτά μετά βίας τα μαγαζιά τους ή βάζουν φέσια στους ιδιοκτήτες των ακινήτων για πολλούς μήνες.

Οι μειώσεις στις τιμές των ενοικίων των καταστημάτων φτάνουν στο 20% και στις τιμές των κατοικιών στο 25%, παρ\’ όλα αυτά, όμως, όπως ομολογούν παράγοντες της αγοράς, οι ενοικιαστές δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή.

«Το πρόβλημα υπάρχει και το ζητούμενο είναι τι δουλειά να κάνει ο ενοικιαστής για να ανταποκριθεί στις βιοτικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις και να πληρώσει και ενοίκιο», επισημαίνει και αναρωτιέται ο μεσίτης στην Κρήτη, Νίκος Ηγουμενάκης.

Παρά τις μειώσεις, ωστόσο, η εικόνα των κλειστών καταστημάτων στη σειρά, στους πιο κεντρικούς και εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, είναι αποκαρδιωτική. Σύμφωνα με τον κ. Ηγουμενάκη, στο φαινόμενο αυτό έχουν συμβάλει και κάποιοι εύρωστοι ακόμα οικονομικά ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αρνούνται να προβούν σε μειώσεις και προτιμούν να διατηρούν τα μαγαζιά τους κλειστά.

«Γνωστή επιχείρηση παρασκευής πίτσας φεύγει από το Ηράκλειο, καθώς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ο οποίος ελάμβανε ενοίκιο 4.500 ευρώ τον μήνα, αρνήθηκε να προχωρήσει σε μείωση του μισθώματος ύστερα από αίτημα του ενοικιαστή.

Επίσης, άλλος εύπορος ιδιοκτήτης ακινήτου στο κέντρο της πόλης είχε ξενοίκιαστο επί 2,5 χρόνια το μαγαζί του και τελικά το νοίκιασε πριν από λίγες ημέρες σε καλή τιμή σε ενεχυροδανειστήριο, που είναι από τις λίγες επιχειρήσεις που ανθούν αυτή την εποχή», αποκαλύπτει ο μεσίτης.

εφημερίδα Έθνος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook