Πριν από μερικές δεκαετίες στην Ελλάδα φώναζαν «καλώς ήρθε το δολάριο» ελπίζοντας ότι το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα θα έφερνε ευημερία στον τόπο. Σήμερα, στον καιρό της κρίσης, έχει αρχίσει πλέον να ακούγεται δειλά το «καλώς ήρθε το γιουάν», δηλαδή το κινεζικό νόμισμα.

Και δεν πρόκειται για τα χρήματα που επενδύουν οι Κινέζοι στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά για ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα ενδιαφέρον επενδυτών από την Κίνα για την αγορά εξοχικών κατοικιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, Κινέζοι που ανήκουν στη μεσαία και ανώτερη οικονομική τάξη έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα και διαπραγματεύονται την αγορά παραθεριστικών σπιτιών σε περιοχές της Κρήτης, της Σαντορίνης και της Πελοποννήσου.

Αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν έχουν γίνει ιδιοκτήτες ακινήτων κάποιοι Κινέζοι, εντούτοις, το ενδιαφέρον που δείχνουν για την ελληνική κτηματαγορά γεννά ελπίδες ότι μπορούν να πέσουν πολλά  γιουάν στη χώρα μας, αρκεί να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες.

Ενδιαφέρον για βίλες Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς εξοχικών κατοικιών, πρόκειται κατά κύριο λόγο για ευκατάστατους Κινέζους, που ήρθαν στην Ελλάδα για διακοπές, λάτρεψαν τον τόπο και τον τρόπο ζωής και θέλουν να έχουν κάποιο ακίνητο για να μένουν για αρκετούς μήνες τον χρόνο.

Αλλωστε, στην Κίνα ο αριθμός των εκατομμυριούχων, δηλαδή όσων η περιουσία ξεπερνά τα 10 εκατ. δολάρια, έχει αυξηθεί και έχει φτάσει κοντά στις 500.000.

Μεσίτες αναφέρουν ότι οι Κινέζοι κοιτάζουν με προσοχή ακριβά εξοχικά, αξίας από 200 έως 600 χιλ. ευρώ και κάνουν σκληρά παζάρια για να κατεβάσουν τις τιμές.Σύμφωνα με τον σύμβουλο ακινήτων που δραστηριοποιείται και στην Κρήτη, κ. Αθ. Λίγγο, μέσα στο 2010 εμφανίστηκε στο νησί ένας ικανοποιητικός αριθμός Κινέζων που έψαχνε για παραθεριστική κατοικία.

Στο μικροσκόπιό τους έχουν μπει περιοχές κοντά στην Αθήνα ή σε άλλο αεροδρόμιο (π.χ. η Χαλκιδική που είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη), η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου, τα ανατολικά της Αττικής, αλλά και οι Κυκλάδες (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος κυρίως) και η Κρήτη είναι στις βασικές επιλογές τους.

Παρότι η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλο απόθεμα απούλητων εξοχικών και ειδικά βιλών, οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες. Γι’ αυτό και οι τιμές έχουν υποχωρήσει από 10% έως 30% και αποτελούν ευκαιρίες για Κινέζους, και όχι μόνο.

Φήμες από την Κρήτη έκαναν λόγο για διαπραγματεύσεις για αγορά μικρού νησιού στην ευρύτερη περιοχή και ενδιαφέρον για ξενοδοχεία τα οποία ορισμένοι θέλουν να μετατρέψουν αποκλειστικά για χώρους παραθερισμού Κινέζων.

Το κινεζικό «μπάσιμο» προξενεί το ενδιαφέρον της πολιτείας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υφυπουργός Τουρισμού, Γ. Νικητιάδης, πρό­τεινε στην Κομισιόν την κατάργηση της βίζας για Κινέζους, Ινδούς και Ρώσους. Το θέμα με τη βίζα αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» στις κινεζικές προσπάθειες για αγορά εξο­χικού στην Ελλάδα.

Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναθέρμανση του κινεζικού ενδιαφέροντος μόλις γίνει νόμος του κράτους το σχέδιο του υπουργού Τουρισμού, Π. Γερουλάνου, για τη δημιουργία condo hotels, δηλαδή την ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας και γύρω από αυτή την κατασκευή παραθεριστικών βιλών που θα πωλούνται αλλά τις οποίες θα διαχειρίζεται το ξενοδοχείο όσο χρόνο λείπει ο ιδιοκτήτης.

Ημερησία

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook