Τις προτάσεις της για την πλήρη οικονομική ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ παρουσίασε η Κομισιόν, δίνοντας έναν οδικό χάρτη για την πορεία προς μία «βαθιά και αυθεντική» οικονομική ένωση στο τέλος της οποίας προβλέπεται και η έκδοση κοινού χρέους -δηλαδή, ευρωομολόγα.

Οι «17», εξήγησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, πρέπει εκ των πραγμάτων να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα προς την ενοποίηση από ό,τι η ΕΕ συνολικά.

Κεντρικός άξονας του «οδικού χάρτη», όπως και στις κοινές προτάσεις των κοινοτικών οργάνων (Ρομπάι, Κομισιόν, ΕΚΤ, και Eurogroup), είναι η ανάγκη της πολύ στενότερης κοινής οικονομικής εποπτείας στον ορίζοντα των «17».

Οι προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν κινούνται σε τρία χρονικά πλαίσια: Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται χωρίζονται σε όσες μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, μέσα στους επόμενους 6-18 μήνες, σε όσες μπορούν να υλοποιηθούν σε διάστημα μεταξύ 18 μηνών και πέντε χρόνων και σε όσες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα από το 2018 και μετά.

Στο τέλος της διαδικασίας, ο οδικός χάρτης της Κομισιόν βλέπει και την έκδοση χρέους. Πολλές από τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι της συζήτησης ή βρίσκονται επίσης στο στάδιο της κατάρτισης τους -όπως η λεγόμενη τραπεζική ένωση.

Οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν ουσιαστικά αρκετό κοινό έδαφος με το σχέδιο προτάσεων του προέδρου της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι. Στις μακροπρόθεσμες προτάσεις του όμως, ο Μπαρόζο προχωρά σε ορισμένες πιο ριζοσπαστικές προτάσεις (ανάμεσα στις οποίες η προαναφερθείσα κοινή έκδοση χρέους).

Κατά την παρουσίαση των προτάσεών του, ο Μπαρόζο απέρριψε τις αναφορές ότι παρουσιάζει ένα σχέδιο που με κάποιο τρόπο «ανταγωνίζεται» τις προτάσεις του προέδρου της ΕΕ ή το υπό κατάρτιση κοινό πλάισιο των «4» (Ρομπάι, Μπαρόζο, Ντράγκι της ΕΚΤ και Γιούνκερ του Eurogroup).

Αντιθέτως, η δημοσίευση του οδικού χάρτη, υποστήριξε, σχετίζεται με τον θεσμικό ρόλο της Κομισιόν και την νομοθετική πρωτοβουλία που διατηρεί σε κοινοτικό επίπεδο.

 

in.gr