«Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Les Echos, εκφράζοντας αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, τονίζει πως «οι Έλληνες έχουν για τα καλά κατανοήσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων» διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχουμε κοινωνικό πόλεμο».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνωρίζει «τον δύσκολο δρόμο» που έχει αναλάβει η Ελλάδα που είναι ένας πραγματικός \”μαραθώνιος\” αναπτύσσει όμως τις θετικές φάσεις που σταδιακά επιτυγχάνονται: «Από το τέλος του 2011 θα επανέλθει η ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση του. Η υποχώρηση θα είναι ελάχιστη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το 2011 θα έχουμε ακόμη μια πτώση του ΑΕΠ αντίστοιχη της τάξης του 3%. Το 2012, αντιθέτως, αναμένουμε αύξηση της τάξης του 1% έως 2%. Το επόμενο έτος θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και το 2013 η αύξηση θα επανέλθει με υψηλά ποσοστά, πολύ σημαντικότερα».

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι το 2013 θα είναι «μια κρίσιμη χρονιά» γιατί φθάνουμε στο τέλος του προγράμματος διεθνούς στήριξης. Στηρίζει όμως τις ελπίδες του στο ότι «θα έχει υλοποιηθεί το σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υπολογίζει στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις. Κάνουμε τώρα πράξη τις αλλαγές που άλλα κράτη έχουν πραγματοποιήσει εδώ και δεκαετίες».

Ερωτηθείς «αν τα 110 δισ. επαρκούν, εάν θα τα καταφέρει η Ελλάδα, να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2012 και για το εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα μπορέσει να αγοράσει κρατικούς τίτλους» ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγεί: «Τα 110 δισ., σίγουρα αρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας το 2011. Την προσεχή χρονιά αναμένεται να έχουμε εξίσου πρόσβαση στις αγορές. Θα χρειαστούμε 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 24 έως 25 δισ. θα προέλθουν από το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης. Θα αντλήσουμε τα υπόλοιπα από τις αγορές. Οι δημοσιονομικές προσπάθειες που έχουμε εφαρμόσει πρόκειται να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στις αγορές ομολογιακών τίτλων μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, ει δυνατόν προς το τέλος του έτους ή κατά τη διάρκεια του 2012».

Σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, ανέφερε ότι αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να του επιτραπεί να αγοράζει κρατικούς τίτλους στην πρωτογενή αγορά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι, σε περίπτωση ανάγκης, θα υπάρχει αγοραστής για τους τίτλους της Ελλάδας. «Είναι όμως προφανές» σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου «ότι το Ταμείο δεν αποτελεί τη λύση για όλα μας τα προβλήματα. Η λύση είναι το εκ νέου άνοιγμα των κεφαλαιαγορών για την Ελληνική Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό για την έκδοση τίτλων το 2012, εξήγησε ότι προγραμματίζονται 25 με 27 δισ. ευρώ τίτλων μεσοπρόθεσμης διάρκειας και 13 έως 15 δισ. ευρώ γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Σχετικά με τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης και εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο υπουργός απαντά αρνητικά και διευκρινίζει: «Όχι (δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο). Η στρατηγική μας θεμελιώνεται σε τρία σημεία: στο να επιτύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012, στο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενθαρρύνουμε την οικονομική ανάκαμψη και φυσικά, στο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων μετοχών ακινήτων ύψους 50 δισ. ευρώ».

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός εξηγεί ότι το σχέδιο είναι διάρκειας πέντε ετών και περιλαμβάνει προσδιορισμένους στόχους χρόνο με το χρόνο, καθώς και διαδικασίες καθορισμού των πραγματικών τιμών.

Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα, οι κεφαλαιακές υπεραξίες θα ξεκινήσουν να εισρέουν το 2012 και 2013. Οι ορθές πωλήσεις ενός μέρους των περιουσιακών αυτών στοιχείων θα επιτρέψουν να αποφευχθούν οι περικοπές των μισθών και οι αυξήσεις των φόρων. Το 2012, το πρόγραμμά των ιδιωτικοποιήσεων θα αποφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr