Η κυβέρνηση της Υεμένης δεσμεύτηκε ότι δεν θα στρατολογεί πλέον παιδιά, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

"Είναι ενθαρρυντική η υπόσχεση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και των μελών της κυβέρνησής του να σταματήσουν την στρατολόγηση παιδιών στις κυβερνητικές δυνάμεις", τόνισε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά σε περίοδο ενόπλων συγκρούσεων Λέιλα Ζερουγκούι.

Μετά τη συναντησή του με την απεσταλμένη του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Χάντι διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να "μην στρατολογούν πλέον παιδιά κάτω των 18 ετών", μετέδωσε το πρακτορείο Saba.

Η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είχε επίσης μια "θετική συνάντηση" με τον Αμπντελ Μάλεκ αλ-Χούτι αρχηγό των σιιτών ανταρτών, ο οποίος δεσμεύτηκε να εργαστεί για την επανένταξη των παιδιών στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την οργάνωση Seyaj για την προστασία των παιδιών στην Υεμένη, περίπου 100.000 παιδιά μικρότερα των 18 ετών υπηρετούν στις τάξεις του στρατού ή των ανταρτών.

"Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο και όχι σε στρατόπεδα. Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση να αντιδράσει γρήγορα, με την στήριξη του ΟΗΕ, για να απομακρύνει τα παιδιά από τις δυνάμεις ασφαλείας και να διασφαλίσει την επανένταξή τους στην κανονική τους ζωή", τόνισε η Ζερουγκούι.

"Η αναδιάρθρωση των δυνάμεων ασφαλείας που προβλέπεται στη διάρκεια της μεταβατικής περιοόδου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να σταματήσουν οι καταχρήσεις σε βάρος των παιδιών και για να αποκτήσουν επαγγελματισμό οι δυνάμεις ασφαλείας", κατέληξε.

 

protothema.gr