Το ΔΝΤ καλωσόρισε, την Πέμπτη, τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη των διαδικασιών επαναγοράς χρέους την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το τι θα κάνει εάν η διαδικασία δεν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Σε συνέντευξη Τύπου από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα, δεν τοποθετήθηκε για τις προσδοκίες του Ταμείου από την επαναγορά χρέους.

Στο ίδιο πλαίσιο προσδιόρισε για μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς (13 Δεκεμβρίου) την σύγκληση του Διοικητικού Συμβούλιου του Ταμείου για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (το μερίδιο που αναλογεί στο Ταμείο).

«Η επαναγορά είναι στοιχείο της συμφωνίας», τόνισε, ερωτηθείς για το εάν η επιτυχία της επαναγοράς είναι προϋπόθεση για να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ.

Το στέλεχος του ΔΝΤ, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup, έκανε λόγο για «συμπαγές» πακέτο που στοχεύει να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.

Σε ερώτηση για την αλλαγή του στόχου βιωσιμότητας του χρέους στο 124% του ΑΕΠ (το 2020) σημείωσε πως για το Ταμείο είναι σημαντικό οι προβολές του χρέους να οδηγούν σε βιώσιμα επίπεδα.

«Βάσει των αποφάσεων το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και στο 110% του ΑΕΠ το 2022 κάτι που καθιστά βιώσιμο το χρέος», τόνισε.

Σε ερώτηση για το εάν στο μέλλον θα απαιτηθεί πρόσθετη μείωση του χρέους, τόνισε πως οι αποφάσεις του Eurogroup λήφθηκαν προ δύο ημερών και καλό είναι να γίνεται ένα βήμα κάθε φορά.

Πάντως, στην ίδια απάντηση διάβασε την ανακοίνωση του Eurogroup στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύονται να παράσχουν επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος που εφαρμόζεται, αλλά και μετά από αυτό εάν η χώρα δεν μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές.

Τέλος, ερωτηθείς για τους κινδύνους του προγράμματος είπε ότι η ελληνική πλευρά ανέλαβε να εφαρμόσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις πολιτικής, ενώ δεσμεύσεις ανέλαβε και η Ευρωζώνη. «Οι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του προγράμματος», τόνισε.in.gr