Ιδια πακέτα τσιγάρων, άσχετα με τη μάρκα τους, θα είναι υποχρεωτικά από το Σάββατο στην Αυστραλία, την πρώτη χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει αυτό το μέτρο, παρά τις έντονες αντιδράσεις των καπνοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με το νόμο, που ισχύει από την 1η Δεκεμβρίου, όλα τα πακέτα τσιγάρων θα πρέπει να είναι τα ίδια σε πράσινο σκούρο χρώμα με μια προειδοποίηση κατά του καπνίσματος. Μόνο το όνομα της μάρκας των τσιγάρων θα αλλάζει.

 Η υπουργός Υγείας Τάνια Πλίμπερσεκ τόνισε πως τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να καταστήσουν λιγότερο ελκυστικό το κάπνισμα. «Αυτός είναι ο σκοπός όλων», επεσήμανε. «Αν εμποδίσουμε τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα, αυτό θα τους βοηθήσει για όλη τους τη ζωή», πρόσθεσε.

 Οι καπνοβιομηχανές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του νόμου για τα ίδια πακέτα τσιγάρων, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο του Σίδνεϊ, του οποίου οι αποφάσεις είναι οριστικές, τον επικύρωσε το περασμένο καλοκαίρι.

 Όπως διευκρίνισε η υπουργός Υγείας, μετά τον Β\’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 50% των Αυστραλών ήταν καπνιστές. Το ποσοστό αυτό έχει φτάσει σήμερα το 15% και η αυστραλιανή κυβέρνηση ελπίζει να μειωθεί κάτω από το 10% μέχρι το 2018.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook