Με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ.Ευάγγελου Μειμαράκη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα Χανιά, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 99ης επετείου από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ξεκίνησαν στις 11:00 το πρωί, με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ακολούθησε η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά, η έπαρση της σημαίας και οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με πανηγυρική ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη.

Ο κ Μειμαράκης σε δήλωση του αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που εκείνη την περίοδο έλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι και σήμερα η Ελλαδα πήρε δύσκολες αλλά απαραίτητες για το μέλλον αποφάσεις

"Και σήμερα, λαμβάνομε αποφάσεις με μεγάλη βάσανο και πόνο καρδιάς για να μείνομε στην ακόμα μεγαλύτερη Ένωση, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και που απαιτούνται θυσίες.

Μην πλανόμεθα και σήμερα ένας πόλεμος είναι, χωρίς όπλα , οικονομικός πόλεμος ,μάχες που πρέπει να κερδίσομε και θα έλεγα ότι από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε μια άλλη σελίδα για την Ελλάδα ,μια σελίδα που μας επιτρέπει με ανάσα και ανακούφιση να τη διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι πλέον ορθώς.

Όχι ότι λύθηκαν τα προβλήματα ,αλλά μπορούμε πλέον να τα διαχειριστούμε με μια άλλη ασφάλεια και ένα άλλο περιβάλλον. Με αυτές τις σκέψεις θεωρώ λοιπόν ότι το μήνυμα της Ένωσης της Κρήτης είναι επίκαιρο."




Αμέσως μετά ο κ.Μειμαράκης, ο υφυπουργός Δ/κής Μεταρρύθμισης κ.Μ.Βολουδάκης, οι βουλευτές και οι άλλοι επίσημοι επισκέφθηκαν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όπου έγινε παρουσίαση νέων εκθεμάτων.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελ.Βενιζέλος» στην οποία θα προεδρεύσει τιμητικά, ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Μειμαράκης.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στη Χαλέπα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επετειακή ομιλία με θέμα «1913 – 2012: 99 χρόνια εκδηλώσεις για την Ένωση της Κρήτης» που θα εκφωνήσει ο συγγραφέας Δημήτρης Νικολακάκης και η εκδήλωση θα κλείσει με τις αναγορεύσεις, σε εταίρους του Ιδρύματος, των π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, Χρίστου Θεοδόλου, Στέφανου Λεκανίδη, Αντώνη Πιταριδάκη, Ευάγγελου Σπανουδάκη, Ένωσης Κρητών Ν. Φλώρινας

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ.Ειρηναίος, οι βουλευτές Χρ.Μαρκογιαννάκης, Κ.Βιρβιδάκης, Γ.Σταθάκης, Επ.Μαριάς, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Στ.Αρναουτάκης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης , της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και φορέων.

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης

Τιμώντας την 99η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις στα Χανιά, δήλωσε:

«Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τους ήρωες συμπατριώτες μας που μέσα από συνεχείς επαναστάσεις θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο που έκανε πράξη το όραμα της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, και της χώρας στην εθνική ολοκλήρωση. Η σημερινή επέτειος αφυπνίζει τις συνειδήσεις όλων μας και αποτελεί πηγή άντλησης διδαγμάτων για εθνική ενότητα, ανάκαμψη και πρόοδο στην χώρα μας. H Περιφέρεια Κρήτης τιμώντας την ιστορική επέτειο προετοιμάζεται ήδη για τις λαμπρές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι μοναδικές εκδηλώσεις- που σχεδιάζονται από επιστημονική και οργανωτική επιτροπή - θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και σε κάθε σημείο του ορίζοντα, που υπάρχει Κρητική κοινότητα».