Την άμεση επαναφορά του ΑΠΘ «σε συνθήκες νομιμότητας και ομαλής λειτουργίας» ζητεί ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ιδρύματος αυτή τη φορά από φοιτητές που πρόσκεινται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστέρας.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μυλόπουλος, η πολυήμερη κατάληψη έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμες διοικητικές, ακαδημαϊκές και οικονομικές επιπτώσεις.

«Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η χειραγώγηση του ΑΠΘ από εξωπανεπιστημιακά συμφέροντα προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, η ομηρία του πανεπιστημίου από μια ομάδα εργαζομένων υπονομεύει την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς» σημειώνει ο κ. Μυλόπουλος.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρύτανης του ΑΠΘ ισχυρίζεται ότι «οι καταληψίες υποκινούνται και υποστηρίζονται από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες, όπως συνδικαλιστικές παρατάξεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης».

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η μετατροπή του ΑΠΘ σε σκουπιδότοπο έχει υπεύθυνους. Ανεξάρτητα όμως από τις υπαρκτές ευθύνες πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σκοπός όλων πρέπει να είναι η λύση των προβλημάτων και όχι η χρησιμοποίηση και η περαιτέρω επιδείνωσή τους, με στόχο να υποδαυλίζεται ένταση σε κρίσιμους δημόσιους χώρους.

» Υπάρχουν θεσμοί και νομικό πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος. Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη λήψη αποφασιστικών μέτρων ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του ΑΠΘ.»

Ομάδα εργολαβικών υπαλλήλων βρέθηκε από τις 11 το πρωί στον προαύλιο χώρο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ το οποίο τελεί από την Παρασκευή υπό κατάληψη αυτή τη φορά από ομάδα φοιτητών, που πρόσκειται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι φοιτητές προχώρησαν στην κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη των 11 ατόμων.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί της Δευτέρας έξω από τα δικαστήρια, όπου θα γίνει η δίκη των 11 συλληφθέντων καλεί το ΠΑΜΕ.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ