Δύο εταιρίες που έπαιζαν το ρόλο του συμβούλου, υπεύθυνοι των οποίων ήταν 'Ελληνες επιχειρηματίες, μοίραζαν σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου, τις μίζες που δόθηκαν για την κατασκευή των 4 υποβρυχίων απο τις γερμανικές εταιρίες Ferrostaal και HDV.

Σύμφωνα με την απόφαση, η έρευνα των γερμανικων αρχών δεν βρήκε αποδεικτικά για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι δύο εταιρίες, αν και έλαβαν συνολοκά 110 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση , “τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων, τα οποία καταβλήθηκαν στην εταιρεία D εν μέρει μέσω της εταιρείας M και εν μέρει απ' ευθείας, χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκάλυψη μιζών. Τα χρήματα αυτά διαβιβάστηκαν σε φορείς λήψης αποφάσεων, οι οποίοι ήταν στην κυβέρνηση, στα υπουργεία, τις υπηρεσίες ή στο πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας προκειμένου να επηρεάσουν θετικά την ανάθεση της παραγγελίας των υποβρυχίων, υπερ της κοινοπραξίας”.

Σύμφωνα με πρώην στέλεχος της Ferostaal “οι πληρωμές μιζών στην Πορτογαλία δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτές στην Ελλάδα. Οπως και στην Πορτογαλία έτσι και στην Ελλάδα καταβλήθηκαν μίζες σε δημόσιους λειτουργούς για την ανάληψη του έργου. Οι μίζες καταβάλονταν μέσω εικονικών συμβάσωεν συμβούλων και μέσω του κ. Μ ως αχυρανθρώπου, στους δημόσιους λειτουργούς και στους φορείς λήψης των αποφάσεων”.

Στην κατάθεσή του ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε οτι οι επίμαχες συμβάσεις ήταν δύο φορές ακριβότερες απο άλλες των γερμανικών εταιρίων, με άλλα κράτη.

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής θα καταθέσει η ΝΔ

Την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση των υποβρυχίων, ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «ύποπτη σιωπή και αδράνεια της κυβερνητικής πλευράς».

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης αναφέρει ότι «ενώ η Δικαιοσύνη διαβιβάζει στη Βουλή το φάκελο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και ενώ οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις πιστοποιούν μία τεράστια λεηλασία του δημόσιου χρήματος, η κυβέρνηση δεν τόλμησε να αναλάβει -όπως όφειλε- καμιά πρωτοβουλία για τη διερεύνηση του σκανδάλου από τη Βουλή».

Ο κ. Μιχελάκης σημειώνει ότι «πρόκειται για μια απευθείας ανάθεση από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση και την εφαρμογή της οποίας διαμοιράστηκαν, όπως αποκαλύπτεται, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Δείτε σχετικό βίντεοnewsit.gr