Την αδυναμία του να εφαρμόσει την απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, Χ.Αθανασίου με την οποία ζητείται να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες για χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας εξέφρασε με επιστολή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, με την απόφασή του που φέρει ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2012, είχε ζητήσει να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες απονομής ιθαγένειας (υποβολή νέων αιτημάτων, εξέταση φακέλου, δημοσίευση απόφασης, ορκωμοσία, εγγραφή στα δημοτολόγια) με το επιχείρημα ότι επίκειται δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικά επίμαχα άρθρα του νόμου 3838/2010.

Ο κ. Καμίνης, στην επιστολή του, αιτιολογεί νομικά την άρνηση συμμόρφωσής του με το έγγραφο του κ. Αθανασίου. Όπως σημειώνει, οι αποφάσεις των δικαστηρίων «αναπτύσσουν τα έννομα αποτελέσματά τους από τη δημοσίευσή τους». Οπότε η σχετική απόφαση δεν έχει καμία ισχύ έως ότου δημοσιευθεί. Δεύτερον, προσθέτει ότι το έγγραφο του κ. Αθανασίου «ακόμη κι αν μπορούσε να εκληφθεί ως εγκύκλιος, δεν έχει αναρτηθεί στον ιστοχώρο Διαύγεια και συνεπώς δεν μπορεί να εκτελεστεί σύμφωνα με το νόμο 3861/2010».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ