Το αίτημα ακροδεξιού βουλευτή στην Ουγγαρία να συνταχτούν λίστες εβραίων που ζουν στη χώρα «δεν αρμόζει για τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και δεσμεύτηκε για την προστασίας όλων των πολιτών της χώρας του από διακρίσεις.

Όπως είπε ο Όρμπαν στο Κοινοβούλιο απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, «ειπώθηκαν στη Βουλή λόγια που δεν αρμόζουν στη χώρα».

«Καταδίκασα αυτήν την έκκληση εκ μέρους της κυβέρνησης», συνέχισε για να προσθέσει: «θα ήθελα να γνωρίζετε ότι, όσο βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, να κανένας στην Ουγγαρία δεν μπορεί να πειραχτεί ή να γίνουν διακρίσεις σε βάρος του εξαιτίας της πίστης, των πεποιθήσεων ή της καταγωγής».

Αφορμή για την παρέμβαση υπήρξε η δήλωση του Μάρτον Γκιονγκόσι, βουλευτή του ακροδεξιού Jobbik, ότι θα πρέπει να συνταχτούν λίστες ατόμων εβραϊκής καταγωγής που βάζουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν σάλο στη χώρα –που και αυτή έχει να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς– και καταδικάστηκαν σε υψηλούς τόνους και από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα. Ο βουλευτής είπε ότι τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν αλλά αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Την Κυριακή περισσότεροι από 10.000 πολίτες διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη κατά του Jobbik.

 

in.gr