Στις 23 Ιουνίου θα στηθούν οι κάλπες για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία με τον Έντι Ράμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος να επιχειρεί για μία ακόμη φορά να εκθρονίσει τον Σαλί Μπερίσα, ηγέτη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργό της Αλβανίας την τελευταία οκταετία. Η εκλογική διαδικασία θα παρακολουθηθεί στενά από την ΕΕ υπό τον κίνδυνο μίας επανάληψης της αμφισβητούμενης ψηφοφορίας του 2009, που αποτέλεσε πλήγμα για την αλβανική προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ημερομηνία της προσφυγής στις κάλπες ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αλβανίας.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα -η αξιωματική αντιπολίτευση της οποίας ηγείται ο Έντι Ράμα- αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών και διοργάνωσε διαδηλώσεις, στις οποίες ξέσπασαν επεισόδια και τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν.

Δεν έχουν γίνει δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα, αλλά καθώς η κυβέρνηση δέχεται έντονες επικρίσεις για φαινόμενα διαφθοράς και το αναιμικό κράτος δικαίου, αναλυτές αναμένουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο.

Στις προηγούμενες εκλογές το Δημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει τις μισές από τις 140 έδρες της Βουλής της Αλβανίας και εξασφάλισε μια ισχνή πλειοψηφία με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης.

Η ΕΕ τονίζει ότι η Αλβανία πρέπει να διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και να βελτιώσει τις δημοκρατικές της δομές πριν καταστεί επίσημα υποψήφια προς ένταξη χώρα. Το βαλκανικό κράτος των 2,8 εκατ. πολιτών, ένα από τα φτωχότερα στην Ευρώπη, είναι ήδη μέλος του NATO.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ πιέζουν την Αλβανία να υπερβεί την ατμόσφαιρα σοβαρής πολιτικής πόλωσης ανάμεσα στους Δημοκράτες και στους Σοσιαλιστές, που έχει επιβραδύνει -και σε πολλές περιπτώσεις έχει παραλύσει- τη διαδικασία προώθησης μεταρρυθμίσεων.

Αντίθετα με τις περισσότερες χώρες στα δυτικά Βαλκάνια η Αλβανία αποφεύγει ως τώρα την ύφεση, αλλά η κρίση στην Ελλάδα και στην Ιταλία, βασικούς εμπορικούς της εταίρους, έχει επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξής της και έχει οδηγήσει σε πτώση τα ζωτικής σημασίας εμβάσματα των μεταναστών από την μεγάλη αλβανική διασπορά.

Παράλληλα, πολλοί πολίτες διαμαρτύρονται ότι παρά τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης του αλβανικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος η εκτεταμένη φτώχεια δεν μειώθηκε, ούτε οι κοινωνικές παροχές προς τους πιο αδύναμους βελτιώθηκαν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters