Κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ στη χονδρεμπορική αγορά, περιλαμβάνονται στις προτάσεις της ΡΑΕ για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού, που έδωσε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης.

Η ΡΑΕ προτείνει για τη λιανική αγορά την άρση των στρεβλώσεων στα τιμολόγια. Κατά την απελευθέρωση των τιμολογίων λιανικής την 1η Ιουλίου του 2013, λέει η ΡΑΕ, τα τιμολόγια θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος προμήθειας. Για τους οικιακούς πελάτες υποστηρίζει πως θα πρέπει να καταργηθεί η τιμολογιακή διάκριση μεταξύ των κατηγοριών που ορίζονται βάσει τετραμηνιαίας κατανάλωσης. Δηλαδή ζητά την κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης. Eτσι προτείνει δύο κατηγορίες τιμολογίων, μία ενιαία χρέωση για όλες τις ώρες κατανάλωσης και μία με ζωνική χρέωση (χρέωση ημέρα και νύχτα – για όσους έχουν νυχτερινό ρεύμα).

Ζητά επίσης τη διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Προτείνει την απεξάρτηση των λογαριασμών ρεύματος από τα δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ κ.λπ. αλλά και τη μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια.

Εξάλλου προτείνει νέου τύπου χονδρεμπορική αγορά από το 2015. Μέχρι τότε εισηγείται τη δημοπράτηση λιγντικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, με σκοπό οι προμηθευτές να τη διαθέτουν στους πελάτες λιανικής για την επίτευξη χαμηλότερων τιμών ρεύματος.


ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook