«Το ανωμάλως αποσυρθέν προσχέδιο του νέου φορολογικού συστήματος αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγήν, τόσο ως προς τη λογική του όσο και ως προς τη διαδικασία του» τονίζει ο ΣΕΒ σε αυστηρή ανακοίνωση, κατηγορώντας ότι η χρονίζουσα ανάγκη μιας πραγματικής φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα, έχει εκφυλιστεί σ' ένα σήριαλ λογιστικών αναζητήσεων και μικροπολιτικών ελιγμών.

Η φορογολογική μεταρρύθμιση «δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή εκείνων που γνωρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα της αγοράς και της οικονομίας», λέει ο ΣΕΒ και καταθέτει προτάσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ το φορολογικό σύστημα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Να είναι σταθερό και απλό, προκειμένου να εμπεδώνει αίσθημα ασφάλειας και προοπτικής στις παραγωγικές δυνάμεις και σε όλους τους φορολογούμενους.

Να είναι διάφανο και δίκαιο, ώστε να μην υποθάλπει τη φοροδιαφυγή.

Να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, καταργώντας τα αντικίνητρα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την εξωστρέφεια της επιχειρηματικής δράσης και την καινοτομία.

Να έχει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά αλλά ταυτόχρονα να στηρίζει την επένδυση και την αποταμίευση- που είναι η βάση της ελπίδας μας για ανάκαμψη.

Να πάψει να έχει το χαρακτήρα φοροεπιδρομής σε βάρος όσων είναι συνεπείς και στέκονται ακόμη στα πόδια τους.

 

in.gr