Στα 31,5 δισ. ευρώ υπολογίζει τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία ο κ. Σαντάλ Μπουρκουέν, εκπρόσωπος Τύπου της ελβετικής Ενωσης Ιδιωτικών Τραπεζών.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, αν τα αδήλωτα αυτά κεφάλαια φορολογηθούν με συντελεστή 20% έως 30%, αυτομάτως θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία από 6 έως 9 δισ. ευρώ.

Κατά την παρουσίαση της εικόνας των ελβετικών τραπεζών στη Γενεύη ο κ. Μπουρκουέν τόνισε ότι από τα περίπου 3,5 τρισ. ευρώ καταθέσεων που διατηρούν οι Ευρωπαίοι έξω από τη χώρα καταγωγής τους, το 1,05 τρισ. ευρώ βρίσκεται στις τράπεζες της Ελβετίας, 1,325 τρισ. σε τράπεζες του Λουξεμβούργου, 722 δισ. ευρώ σε τράπεζες της Αγγλίας στα Channel Islands και στο Δουβλίνο, 144 δισ. ευρώ στον Παναμά και στις άλλες χώρες της Καραϊβικής, 119 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ και 99 δισ. ευρώ στη Σιγκαπούρη.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, βρίσκεται ήδη σε επαφές με τον Ελβετό ομόλογό του και υπάρχει η αισιοδοξία ότι μπορεί να υπογραφεί διακρατική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους για τη φορολόγηση των «κρυφών» αποταμιεύσεων που διατηρούν Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες, καθώς και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, με βάση το αυστριακό ή το γερμανικό παράδειγμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει έσοδα της τάξεως των 6 έως 9 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά ως προς τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που απαιτεί η τρόικα.

Πάντως, παρά τον υπολογισμό του κ. Μπαρκουέν, το ακριβές ύψος των καταθέσεων που έχουν βρει καταφύγιο στις ελβετικές τράπεζες παραμένει άγνωστο.

Παραοικονομία

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών χαρακτηρίζεται, ωστόσο, «μαύρο χρήμα», καθώς προέρχεται από δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραοικονομία.

Η συμφωνία που επιδιώκει ο κ. Στουρνάρας, όπως έγραψε πρόσφατα το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων.

Ωστόσο, το περιοδικό σημειώνει πως ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, υπάρχουν τρόποι που οι «παρανομούντες» καταθέτες θα μπορούσαν να ξεφύγουν με τη βοήθεια των τραπεζών, διοχετεύοντας, για παράδειγμα, τα κεφάλαιά τους σε υποκαταστήματα στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ με τη σύσταση ανωνύμων εταιρειών.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 200 Ελβετών βουλευτών της Ολομέλειας (υπάρχουν και 46 γερουσιαστές) έχει ταχθεί ανοιχτά «υπέρ» της συνέχισης και της θετικής ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τη χώρα μας.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook