Ερωτηματικά για τη συμβολή του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στο ρπόβλημα ρευστότητας της χώρας διατυπώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο, που την περασμένη Άνοιξη οργάνωσε και ουσιαστικά υλοποίησε την πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το PSI+, αναφέρει μεν πως το σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων κατά πάσα πιθανότητα θα επιτύχει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στο ΔΝΤ να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά παράλληλα εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον η όλη διαδικασία ια καταφέρει «να ελαφρύνει την Ελλάδα από το άμεσο πρόβλημά της, την έλλειψη ρευστότητας».

«Με πιθανή την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, φαίνεται πιθανό η διαδικασία επαναγοράς να επιτύχει το στόχο των 14 δισ. ευρώ περίπου από τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως τα 10 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν για την επαναγορά» αναφέρει χαρακτηριστικά το IIF στη σχετική έκθεσή του.

Παράλληλα όμως προειδοποιεί πως το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων εγείρει νέους φόβους στις αγορές, αναφορικά με την εξασφάλιση - ή μη εξασφάλιση - του ευρωπαϊκού χρέους. Με δυο λόγια εκτιμά πως με αφορμή αυτό το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα «αυξάνει ο κίνδυνος να ζητήσουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης ανάλογη μεταχείριση του χρέους τους».

imerisia.gr