Με ανοιχτές πολλές εκκρεμότητες κατέληξαν οι μαραθώνιες συσκέψεις του τελευταίου διημέρου μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και εκπροσώπων των κομμάτων. Αν και υπήρξε σύγκλιση απόψεων σε πολλά ζητήματα, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά να γράφει το νομοσχέδιο που θα στείλει στην Τρόικα και στη Βουλή με βάση τον «κορμό» που είχε διαμορφωθεί μέχρι χθες, αν και υπάρχει περίπτωση να αλλάξει μετά από συνεννόηση και μεταξύ των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες μέρες.

Από την σημερινή σύσκεψη προκύπτει ότι:

Πολύτεκνοι

– Αυξάνεται από τα 450 ευρώ  στα 500 ευρώ  το ετήσιο πολυτεκνικό επίδομα για κάθε παιδί τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας.

 Τέλος επιτηδεύματος

 – Το τέλος επιτηδεύματος (500 ευρώ)  του 2012 θα πληρωθεί κανονικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

 – Από το 2013 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ οσοι εργάζονται με εξαρτημένη εργασία (μόνο έναν εργοδότη) αλλά θα φορολγοούνται με την κλίμακα φόρου μισθωτών.

 -Τα υποκαταστήματα που πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ,  το 2013 διπλασιάζεται και θα φτάνει στα 600 ευρώ.

 Νέοι επαγγελματίες

 – Νεοεισερχόμενοι στην αγορά ελεύθεροι επαγγελματίες (πχ δικηγόροι, μηχανικοί κλπ) θα φορολογούνται κατά τα 3 πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισόδημα με συντελεστή 13% και μετά κανονικά στην κλίμακα 26% έως τις 50.000 ευρώ και μετά 32%.

 Όλα τα «λεφτά» στην δήλωση Ε1

 – Όλα τα εισοδήματα να μπαίνουν στην φορολογική δήλωση, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς  όπως τα μερίσματα από μετοχές, τόκοι κλπ

Ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα:

 – ο ανώτατος Συντελεστής φόρου που ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ ζητάνε να ανέβει από το 40% ξανά στο  45% για εισοδήματα άνω των 100.000¤ για να εξοικονομηθούν επιπλέον 25 εκατ. ευρώ.

– τα εισοδήματα από ενοίκια που η ΔΗΜΑΡ ζητά να φορολογούνται μαζί με όλα τα άλλα στην κλίμακα, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν να φορολογούνται αυτοτελώς.

-η φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών καθώς η ΔΗΜΑΡ προτείνει  21% φόρο έως 20.000  και μετά 33% το πλεονάζον, αντί 26% ως τις 50.000 ευρώ και 32% για τα υψηλότερα κέρδη που προβλέπει η κλίμακα Στουρνάρα.

– η φορολογία των τόκων καταθέσεων που η ΔΗΜΑΡ ζητά να φορολογούνται με 17,5% αντί 15%.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook