Την πιθανότητα να μεταθέσει χρονικά την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα μεταξύ 10-22 Δεκεμβρίου, εξετάζει η Β.Κορέα.

Σε ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων σημειώνεται ότι η πιθανότητα αυτή εξετάζεται, λόγω σειράς ζητημάτων που προέκυψαν κατά την προπαρασκευαστική περίοδο, χωρίς να διευκρινίζεται το ακριβώς έχει συμβεί.

Τον περασμένο Απρίλιο, το καθεστώς είχε πραγματοποιήσει ανάλογη δοκιμή που όμως δεν ήταν επιτυχημένη. Έκτοτε, σύμφωνα πάντοτε με τις ανακοινώσεις του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA, οι επιστήμονες «ανέλυσαν τα λάθη» και έκαναν βελτιώσεις.

Ο πύραυλος πρόκειται να μεταφέρει δορυφόρο.

Το όλο ζήτημα από την πρώτη στιγμή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και των γειτονικών της Βορείου Κορέας χωρών.

Η Μόσχα είχε καλέσει το καθεστώς να μην προχωρήσει στην εκτόξευση, ενώ επιφυλάξεις είχε εκφράσει και το Πεκίνο, ο στενότερος σύμμαχος της χώρας.

Σημειώνεται ότι στις 19 Δεκεμβρίου διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στη Νότιο Κορέα, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Πολιτικοί παρατηρητές ερμηνεύουν την υπόθεση αυτή ως απόπειρα επίδειξης ισχύος, όσο και ως «διαπιστευτήριο» του νέου ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

 

in.gr