Το υπουργείο Οικονομικών θα δημοπρατήσει αύριο Τρίτη 18 Ιανουαρίου έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στόχος η άντληση 800 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μη ανταγωνιστικών προσφορών.

Κατά την προηγούμενη δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων, τον περασμένο Νοέμβριο, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,10%, όταν τον Οκτώβριο 2010 ήταν στο 3,75%. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως το επιτόκιο της αυριανής εκδόσεως θα ξεπεράσει οριακά αυτό του Νοεμβρίου.

Πάντως, ακόμη και εάν αντληθούν κανονικά τα 800 εκατ. ευρώ το Δημόσιο θα χρειασθεί να επιστρατεύσει τα ταμειακά  διαθέσιμα για να αποπληρώσει λήξεις από παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Δημόσιο δανείσθηκε μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων 2,45 δισ. ευρώ. Εάν αυτά αθροισθούν με τα 800 εκατ. ευρώ της αυριανής εκδόσεως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδος το Δημόσιο θα έχει δανεισθεί 3,25 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στα τέλη Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρώσει λήξεις 4,48 δισ. ευρώ, ήτοι θα πρέπει να εκταμιεύσει από τα ταμειακά διαθέσιμα περίπου 1,230 δισ. ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook