Η δήμαρχος Φαιστού απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα με αφορμή την σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.» Το παραπάνω άρθρο (1ο Άρθρο) της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μεταξύ άλλων, υιοθετήθηκε από την απόφαση 217Α της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έγινε παγκοσμίως γνωστό, ότι η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους, αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 τα κράτη μέλη του Ο.Η.Ε. συμφώνησαν και ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν, σε συνεργασία πάντα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον αποτελεσματικό σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιακών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περιλαμβάνει 30 άρθρα, στην οποία αναγράφονται αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Ακόμη, περιλαμβάνονται κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στην εργασία χωρίς να υφίσταται παρενοχλήσεις, κακομεταχείριση και αυθαίρετες απολύσεις, την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην παροχή στέγης. Εμπεριέχουν επιλογές και ευκαιρίες για τον άνθρωπο όπως η επιλογή της σταδιοδρομίας που θα ακολουθήσει, επιλογή συντρόφου και ανατροφής παιδιών, δικαίωμα ανεμπόδιστης μετακίνησης .

Η πιθανή αποστέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια ατομική απώλεια για αξιοπρεπή ζωή στο άτομο, χωρίς πείνα, φτώχεια, βία, διακρίσεις και ανισότητες. Σε μακροεπίπεδο μπορεί να δημιουργήσει μεταξύ άλλων συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, ενσπείροντας τη βία, το μίσος, τη σύγκρουση και τη διαμάχη μεταξύ ατόμων, κοινωνιών και εθνών. Οι αρχές της Διακήρυξης αντικατοπτρίζονται στο Σύνταγμα και στους νόμους σε περισσότερες από 90 χώρες, μέσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η ατιμωρησία, ο ρατσισμός, η πολιτική και θρησκευτική μισαλλοδοξία, τα απολυταρχικά καθεστώτα και οι ένοπλες συγκρούσεις, δυστυχώς δεν έχουν ηττηθεί.

Ο Δήμος Φαιστού προώθησε και φέτος για 2η συνεχή χρονιά δράσεις που προβάλλουν ανθρώπινα δικαιώματα και πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Φαιστού, στο πλαίσιο ανακήρυξης του ως «Δήμου 12 Αστέρων». Συγκεκριμένα ο Δήμος Φαιστού υλοποίησε δράσεις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα στον 21ο αιώνα καθώς επίσης και για τα Περιβαλλοντικά Δικαιώματα σε συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου. Επίσης οργανώθηκαν συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες για τα δικαιώματα των παιδιών με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες. Η πραγματοποίηση εκδηλώσεων και οι συνεργασίες για κοινές δράσεις με σωματεία, συλλόγους, αλλά και ενεργούς πολίτες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας, είχαν στόχο την εξωστρέφεια, την ανάδειξη προστασίας της διαφορετικότητας, αλλά και προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στα οποία και ήταν αφιερωμένη η φετινή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας.

Σημαντικές δράσεις που έχει να επιδείξει ο Δήμος Φαιστού στο ενεργητικό του σεβόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα και των ΑμΕΑ θεωρούνται επίσης, η τοποθέτηση ειδικής ράμπας στην παραλία του Κόκκινου Πύργου, μία από τις λίγες παραλίες με ράμπα για ΑμΕΑ σε όλη την Κρήτη καθώς και η κατασκευή ειδικών ραμπών σε πεζοδρόμια για να μπορούν τα άτομα να μετακινηθούν. Στα άμεσα σχέδια του Δήμου Φαιστού εντάσσεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων προσαρμοσμένο και για ΑμΕΑ καθώς και η τοποθέτηση 2 ακόμα ραμπών σε Καλαμάκι και Μάταλα.

Ο αγώνας για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώνει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ευρύτερος σκοπός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η διαφύλαξη και η προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι για εμάς πολυτέλεια, είναι το κλειδί της ανάπτυξης. Οι οποιεσδήποτε πολιτικές-στρατηγικές ανάπτυξης, είθισται και πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά αυτό τον τρόπο, οι πολιτικές-στρατηγικές μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό εργαλείο για να αποκτήσει η ανάπτυξη γερές βάσεις και γερές ρίζες, να είναι τόσο βιώσιμη όσο και δίκαιη. Μόνο με την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να επιτευχθεί ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να μην παραμένει όνειρο αλλά να γίνονται προσπάθειες για να εδραιωθεί ως πραγματικότητα διεθνώς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook