Επελαύνει ακάθεκτη στην Κρήτη η ασθένεια που εξοντώνει τις μέλισσες. Η Nozema Serana έχει ήδη καταστρέψει χιλιάδες μελισσοσμήνη κυρίως στα Χανιά ενώ σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι μελισσοκόμοι και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι από τις αρχές του χρόνου, οπότε και μετά από έντονες πιέσεις, εντάχθηκε στον κανονισμό του ΕΛΓΑ η αποζημίωση των μελισσοκόμων για την συγκεκριμένη ασθένεια, στο υποκατάστημα Κρήτης του ΕΛΓΑ έχουν υποβληθεί περισσότερες από 100 αιτήσεις μελισσοκόμων που έχουν υποστεί ζημιές.

«Συνολικά όντως οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες» δήλωσε στο Flashnews.gr ο εκτιμητής του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Κώστας Ψαρουδάκης, επισημαίνοντας πως «ευτυχώς ακόμη δεν έχει εξαπλωθεί στους μεγάλους μελισσοκόμους στο Ηράκλειο που έχουν μέχρι και τρείς χιλιάδες μελίσσια και οι οποίοι κάνουν ότι μπορούν για να προλάβουν την εξάπλωσή της».

Να σημειωθεί πως η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε στην Κρήτη, από τα Χανιά, όπου τα τελευταία δύο χρόνια έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, αλλά δεν δηλώνοντο στον ΕΛΓΑ καθώς εντάχθηκε στον κανονισμό των αποζημιώσεων από την 1η Ιανουαρίου.

 Μάλιστα από τις 100 περίπου αιτήσεις αποζημίωσης, οι 60 είναι από μελισσοκόμους των Χανίων, οι 20 από το Ηράκλειο και οι υπόλοιπες από Ρέθυμνο και Λασίθι, ενώ όπως επισημαίνει ο κ.Ψαρουδάκης υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές αλλά δεν υπέβαλαν αιτήσεις αποζημίωσης καθώς από έχουν συλλέξει τα μελίσσια και δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις.

Ασθένεια-εφιάλτης

Η Nozema Serana είναι μια άκρως καταστρεπτική ασθένεια η οποία εξασθενεί, εκφυλίζει και θανατώνει τις μέλισσες και η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα καθώς σε όλη την Ευρώπη απαγορεύεται η χρήση στις μέλισσες του φαρμάκου που αντιμετωπίζει την ασθένεια, αν και επιτρέπεται στις άλλες χώρες εκτός Ε.Ε..

Για τον σκοπό αυτό και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού κ.Ηλίας Χαλακατεβάκης, δήλωσε στο Flashnews.gr πως σίγουρα είναι θετικό το ότι η ασθένεια εντάχθηκε στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ αλλά «εμείς καλούμε ξανά το κράτος να βρεί τρόπους καταπολέμησης της ασθένειας γιατί θα έχουμε τεράστια προβλήματα…»

Όπως διευκρινίζει ο κ.Χαλακατεβάκης, η καρποφορία, σχεδόν του συνόλου των αγροτικών καλλιεργειών της Κρήτης, εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών, που σημαίνει πως εάν εκλείψουν , τότε θα υπάρξει πρόβλημα και στις καλλιέργειες.

Από την πλευρά του ο κ.Ψαρουδάκης επισημαίνει στο Flashnews.gr πως για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ασθένεια «η Κρήτη πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ενιαία μελισσοκομική περιοχή και οι όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες από τους επιστήμονες πρέπει να γίνουν στα μελίσσια ολόκληρης της Κρήτης».

Πρόγραμμα μελισσοκομίας

Στο μεταξύ , όπως ανακοίνωσε το υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεκινά άμεσα η διαδικασία υλοποίησης του τριετούς προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για την τριετία 2011 – 2013.
Μεταξύ των Δράσεων του προγράμματος προβλέπεται η συνέχιση υλοποίησης των Δράσεων «Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας (μετακινήσεις κυψελών)».
Όπως είπε ο κ.Χαλακατεβάκης το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθά πολύ τους μελισσοκόμους και την εμπορία μελιού.

Flashnews.gr/Αλέξης Μάνεσης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook