Παράνομες συναλλαγές με το Ιράν, τη Λιβύη, το Σουδάν και τη Μιανμάρ είχε συμφωνά με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης η βρετανική τράπεζα HSBC η οποία συμφώνησε να καταβάλλει σήμερα πρόστιμο ύψους 1,92 δισ. δολαρίων – το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε τράπεζα- για υπόθεση «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Η τράπεζα καταδικάστηκε καθώς η θυγατρική της στο Μεξικό έστειλε 7 δισ. δολάρια σε ομόσταυλή της των ΗΠΑ, κατά τα έτη 2007 και 2008, τα οποία σύμφωνα με τις αμερικανικές και μεξικανικές αρχές μπορούσαν να προέρχονται μόνο από το εμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην πενταετή συμφωνία του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της HSBC αποφασίστηκε μια ανεξάρτητη παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου ως προς τη συμμόρφωση της τράπεζας με το κανονιστικό πλαίσιο.

Εκτός όμως από το Μεξικό, η HSBC φαίνεται πως σκόπιμα επέτρεψε παράνομες συναλλαγές με το Ιράν, τη Λιβύη, το Σουδάν, τη Μιανμάρ, ενώ διευκόλυνε επίσης τις συναλλαγές με την Κούβα παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook