Αμεση λύση για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν υποσχέθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, επισημαίνοντας ότι:

- στις αρχές του 2013 θα υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας για τον εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων

- τις επόμενες εβδομάδες φθάνει η γνήσια λίστα Λαγκάρντ η οποία θα παραδοθεί άμεσα στους οικονομικούς εισαγγελείς

- έχουν ήδη αποσταλεί 6.000-7.000 ειδοποιητήρια σε μεγαλοκαταθέτες ξένων τραπεζών που περιλαμβάνονται στις λίστες εμβασμάτων των οποίων οι καταθέσεις χαρακτηρίστηκαν «αδικαιολόγητες».

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση για την πορεία ερευνών αναφορικά με τις λίστες εμβασμάτων περίπου 58.000 καταθετών καθώς και της «λίστας Λαγάρντ».

Ειδικότερα, ο κ. Μαυραγάνης για την συμφωνία με την Ελβετία σημείωσε πως «Πιστεύω ότι θα έχουμε μια κατάληξη και στις αρχές του 2013, λόγω του ότι υπάρχουν όπως γνωρίζετε οι διακοπές στην Ελβετία που έρχονται πολύ πιο νωρίς, θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε αυτή τη σύμβαση, εφόσον πάνε όλα καλά». Αναφορικά δε με την χαρακτηριστική καθυστέρηση υπογραφής της συμφωνίας ο υφυπουργός εξήγησε ότι «Θα ήθελα να ενημερώσω την Επιτροπή, ότι η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία υπέγραψαν συμβάσεις.

Πρώτα ξεκίνησε η Βρετανία και Γερμανία. Οι συμβάσεις αυτές χρειάστηκε να τροποποιηθούν διότι επενέβη η ΕΕ και πολλά σημεία αυτών των συμβάσεων δεν ήταν εναρμονισμένα με το κοινοτικό δίκαιο. Συνεπώς από την άνοιξη του 2012, μόλις ξεκαθάρισε το πλαίσιο, υπήρξε ένα μοντέλο πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει κάποια χώρα που ενδιαφέρεται να συνάψει τέτοια σύμβαση με την Ελβετία. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση για να επιταχύνει τη διαδικασία ήταν ότι μέχρι τότε η Ελβετία πριν προχωρήσει στη συζήτηση μιας σύμβασης καλούσε τον συνομιλητή της και υπέγραφαν ένα σύμφωνο – πλαίσιο, μια σύμβαση – πλαίσιο, η οποία θα απεικόνιζε τις αρχές με βάση τις οποίες θα προχωρούσαν στην τελική σύμβαση.

Αυτό που η σημερινή κυβέρνηση έκανε ήταν να επιχειρηματολογήσει ότι εφόσον πλέον υπάρχουν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, ένα τέτοιο σύμφωνο πλαίσιο, corner storn agreement, όπως το αποκαλούν στα αγγλικά, δεν χρειάζεται. Και αυτό το αίτημα έγινε δεκτό μετά από διαπραγμάτευση με την Ελβετία και συνεπώς πλέον ξεπεράσαμε αυτή τη φάση και έχουμε μπει στη φάση της συζήτησης για τη σύμβαση κατευθείαν. Βεβαίως στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν θέματα».

Στο μικροσκόπιο οι «λίστες»

Επιπροσθέτως, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας με την Ελβετία θα βοηθήσει τις ελληνικές έρευνες για τις περίφημες λίστες εμβασμάτων. Υπενθυμίζεται ότι στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων υπάρχουν στοιχεία για περίπου 58.000 καταθέτες οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009-2012. Πιο αναλυτικά, εξήγησε πως «όταν ζητάς πληροφορίες θα πρέπει να έχεις κάνει τη δική σου προεργασία. Δηλαδή, δεν ζητάμε έτσι γενικά πληροφορίες. Θα πρέπει εμείς να έχουμε εργαστεί, να έχουμε εντοπίσει φορολογούμενους, να έχουμε εντοπίσει υποθέσεις και να ζητήσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες.

Και εδώ έρχομαι σ΄αυτό που αναφέρθηκε ότι επεξεργαζόμαστε όπου μπορούμε να βρούμε στοιχεία. Παράδειγμα έχω πει κατ΄ επανάληψη για τα εμβάσματα που πλέον έχουν φύγει χιλιάδες προσκλήσεις. Έχω ζητήσει και τελευταία ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τον ακριβή αριθμό μέχρι σήμερα και πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία αποστολής, αλλά μιλάμε για χιλιάδες προσκλήσεις… Απ΄ό,τι με είχαν ενημερώσει πρέπει να έχουν σταλεί πάνω από 6.000 – 7.000 προσκλήσεις, αλλά επιφυλάσσομαι γιατί θέλω τα στοιχεία επίσημα».

Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι «Όσον αφορά ένα τελευταίο ερώτημα που τέθηκε, πώς θα επεξεργαστούμε τη λίστα Λαγκάρντ, ο Υπουργός έχει απαντήσει και έχει απαντήσει πρόσφατα και έχει πει ότι την αναμένουμε πολύ σύντομα και θα παραδοθεί στον οικονομικό εισαγγελέα και στο ΣΔΟΕ, προκειμένου να αρχίσει μια επεξεργασία των στοιχείων που αναφέρονται σ΄αυτή».protothema.gr