Η Γερμανία δεν επιθυμεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ενοποίηση της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης των ηγετών της ΕΕ δεν υιοθετεί το χρονοδιάγραμμα της ενοποίησης σε τρία στάδια -με βάση τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι- το οποίο θα δέσμευε τις χώρες της Ευρωζώνης να εξετάσουν από το 2014 τη δημιουργία ενός ταμείου για την απορρόφηση των οικονομικών σοκ.

Η σύσταση ενός τέτοιου ταμείου θα μπορούσε να εξετασθεί, καθώς η Ευρωζώνη «θα κινείτο στην κατεύθυνση μίας βαθύτερης ενοποίησης», επισημαίνεται στο σχέδιο, χωρίς να γίνεται αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη προθεσμία, ενώ σημειώνεται ότι η πρόοδος προς μία δημοσιονομική ομοσπονδία «θα πάρει περισσότερο χρόνο και θα απαιτήσεις διεξοδικές διαβουλεύσεις».

Οι αντιρρήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για μία ταχεία μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, σημειώνει το δημοσίευμα, οδήγησαν ήδη τον Χέρμαν βαν Ρομπάι να μη συμπεριλάβει την έκδοση ευρωομολόγων στον οδικό χάρτη για την ενοποίηση που ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου.

Αν και το χρονοδιάγραμμα των τριών σταδίων προβλέπεται στον οδικό χάρτη του Βαν Ρομπάι, δεν θα είναι δεσμευτικό για τις χώρες.

Την Τετάρτη, μιλώντας σε μία κλειστή σύσκεψη σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε τον οδικό χάρτη «προσωρινό».

Η προσοχή της Γερμανίας είναι στα μέτρα που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, αφήνοντας θέματα, όπως το δημοσιονομικό ταμείο της Ευρωζώνης, για ένα μη καθορισμένο μελλοντικό χρονικό σημείο, δήλωσε ένας άλλος Γερμανός αξιωματούχος.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook