Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί «μεγάλη ανάσα» για τη χώρα είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσθέτοντας ότι σήμερα «επιβραβεύεται μια πολύμηνη προσπάθεια».

Ωστόσο ο υπουργός δίνοντας σήμα για το δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει η Ελλάδα και τους επόμενους μήνες τόνισε «κατ\’ εμέ το ταξίδι αρχίζει σήμερα, αλλά χωρίς τα σύνορα της αβεβαιότητας πλέον».

«Η Ελλάδα κέρδισε μια ευκαιρία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με άνεση χρόνου και όχι με το μαχαίρι στο λαιμό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι εταίροι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο φορολογικό και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Αναλύοντας την κατανομή της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ είπε ότι 16 δισ. αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 7 δισ. τον προϋπολογισμό και την κάλυψη οφειλών του Δημοσίου και τα 11,3 δισ. την επαναγορά ομολόγων.

Πώς θα κατανεμηθεί η δόση μαμούθ

Ειδικότερα, ο Γ.Στουρνάρας διευκρίνισε ότι το Eurogroup ενέκρινε την αποδέσμευση από τον EFSF προς την Ελλάδα, 49,1 δισ. ευρώ.

Σε αυτά, εξήγησε θα προστεθούν 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, δηλαδή συνολικά ως το Μάρτιο του 2013 θα καταβληθούν 52,5 δισ. ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι από τη δόση μαμούθ, των 34,3 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί την επόμενη εβδομάδα, τα 16 δισ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, τα 7 δισ. ευρώ αφορούν στον προϋπολογισμό και την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα 11,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν το κόστος της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Κρίσιμη εκκρεμότητα το φορολογικό

Καταλήγοντας, ο Γ.Στουρνάρας ανέφερε ότι η Ελλάδα κάλυψε μια αναγκαία συνθήκη για να παραμείνει στο ευρώ, «τώρα όμως πρέπει να καλύψει και την επαρκή συνθήκη», εφαρμόζοντας όσα έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή.

Ο Γ.Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρύθμιση του φορολογικού, στη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων, στη βελτίωση της απορροφητικότητας από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και στην αποκατάσταση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Όλα αυτά, συμπλήρωσε ο υπουργός «θα διώξουν την αβεβαιότητα που περιέβαλε ως σήμερα την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα κέρδισε χρόνο, κέρδισε μια ευκαιρία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με άνεση χρόνου και όχι με το μαχαίρι στο λαιμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook