Στη συγκρότηση «επιτροπής σοφών», η οποία θα υποβάλλει προτάσεις για τη ριζική μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης έως τον Μάρτιο, ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, προχωρεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», έχει ήδη γίνει πρόταση για τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής στον πρώην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητή Βασίλη Ράπανο.

Η κυβέρνηση και οι δανειστές αντιλαμβάνονται πλέον ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για νέες περικοπές, ενώ η φοροδιαφυγή παραμένει σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός παραμένει αναποτελεσματικός και αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία κινδύνου για πιθανές δημοσιονομικές αστοχίες.

Έτσι, μετά την έγκριση της δόσης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι πλέον το μεγαλύτερο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο, όπως τόνισαν στον κ. Στουρνάρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.

Μάλιστα, ο επίτροπος φορολογίας της ΕΕ Αλγκίρντας Σεμέτα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, σημειώνει πως εάν η Ελλάδα περιόριζε τη φοροδιαφυγή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα αύξανε τα έσοδα της κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως.

 

in.gr