Στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για να σταθεί στο πλευρό των οικογενειών που βυθίστηκαν στο πένθος έπειτα από μακελειό στο δημοτικό σχολείο «Σάντι Χουκ». Στη θρησκευτική τελετή, που έγινε στις 19:00 (02:00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας), ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει στο να φροντίζουν για τα παιδιά του έθνους, υπογραμμίζοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να δοθεί ένα τέλος και να μην υπάρξουν ξανά τόσο τραγικά περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχουμε συγκεντρωθεί εδώ στη μνήμη 20 όμορφων παιδιών, και έξι αξιόλογων ενηλίκων. Είμαι εδώ για να προσφέρω την αγάπη και τις ευχές ενός ολόκληρου έθνους. Γνωρίζω καλά πως τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν το βάθος της θλίψης σας. Έχουμε μια αιώνια κατοικία στον ουρανό που δεν κατασκευάστηκε από ανθρώπινα χέρια. Από άκρη σε άκρη των ΗΠΑ όλο το έθνος έχει κλάψει μαζί σας», είναι τα λόγια με τα οποία ο Ομπάμα άρχισε την ομιλία του.

«Όταν ο κίνδυνος έφτασε στις αίθουσες του \”Σάντι Χουκ\”, το προσωπικό του σχολείου δεν χαμήλωσε το βλέμμα του. Πολίτες του Νιούταουν δεν είστε μόνοι. Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που ζήσατε μας εμπνεύσατε με ιστορίες δύναμης, αποφασιστικότητας και θυσίας. Ό,τι συνέβη σε εσάς, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Αμερικής», συνέχισε.

«Εμείς, ως έθνος, έχουμε μερικές δύσκολες ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε. Μπορούμε να πούμε με ειλικρίνεια ότι κάνουμε αρκετά για να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή από το κακό; Αν είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, η απάντηση είναι \”όχι\”. Δεν κάνουμε αρκετά. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε αυτό πια. Αυτές οι τραγωδίες πρέπει να σταματήσουν και για να μπει τέλος, όλοι μας πρέπει να αλλάξουμε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως «φέρουμε την ευθύνη για κάθε παιδί ξεχωριστά. Είναι όλα παιδιά μας. Αυτό είναι το πρώτο καθήκον μας. Αν υπάρχει έστω και ένα βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να σωθεί ένα άλλο παιδί, τότε σίγουρα έχουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε».

«Δε μπορούμε να δεχτούμε γεγονότα σαν αυτό ως ρουτίνα. Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να πούμε ότι είμαστε ανίσχυροι μπροστά σε μια τέτοια σφαγή, ότι η πολιτική κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη; Θα χρησιμοποιήσω ό,τι δύναμη έχω, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον περιστατικό ανάλογο με την τραγωδία που συνέβη στο Νιούταουν», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα χρησιμοποιήσω την όποια δύναμη που διαθέτει η κυβέρνηση για να μιλήσω στους συμπολίτες μας, στους επαγγελματίες της επιβολής του νόμου, στους ψυχιάτρους, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, να εργαστούμε για να αποτραπούν και άλλες τραγωδίες σαν αυτή », υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στο λόγο του Ομπάμα -τον οποίο έγραψε μόνος του για δεύτερη φορά όσο είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ- ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια όπου ονόμασε ένα προς ένα τα παιδιά που χάθηκαν στην ανείπωτη αυτή τραγωδία.

«Αφήστε τα μικρά παιδιά να έρθουν σε εμένα και μην τα εμποδίζετε, είπε ο Ιησούς», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Ομπάμα, διαβάζοντας στη συνέχεια αργά τα ονόματα των 20 αδικοχαμένων αγγελούδιων.

«Charlotte, Daniel, Olivia, Josephine, Ana, Dillon, Madeleine, Catherine, Chase, Jesse, James, Grace, Emilie, Jack, Noah, Caroline, Jessica, Benjamin, Avielle, Allison. Ο Θεός τα κάλεσε στο σπίτι τους. Για όλους εμάς που μένουμε πίσω, αφήστε μας να βρούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε», πρόσθεσε ο Αμερικανός προέδρος.

Δείτε  video με ολόκληρη την ομίλια του Ομπάμα:

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook