Για τη βία στις δυτικές κοινωνίες και τα ελληνικά σχολεία αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής αντιεγκληματικής πολιτικής Θόδωρος Παπαθεοδώρου, με αφορμή το αιματοκύλισμα σε δημοτικό σχολείο των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τόνισε ότι από το ΥΠΑΙΔ υπάρχει πρωτοβουλία για την πρόληψη της βίας στα σχολεία, αναφερόμενος στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, ο υφυπουργός τόνισε ότι η ένταση του φαινομένου της βίας στα σχολεία απαιτεί οργανωμένες πολιτικές που θα αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σημείωσε ότι σε όλες τις μορφές βίας προστίθεται και η ρατσιστική που αποτυπώνεται μέσα στο σχολείο και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. «Να αντιμετωπίσουμε το θέμα της συμβατικής και της ρατσιστικής βίας» τόνισε, και το συνέδεσε με την επαναφορά της διδασκαλίας των αρχών της δημοκρατίας.

«Η αμερικανική κουλτούρα είναι ταυτισμένη με τη χρήση του όπλου δεν είναι απλά θέμα οπλοκατοχής. Ο στόχος υπήρχε, ήταν το συγκεκριμένο σχολείο, με το οποίο ενδεχομένως συνδεόταν ο δράστης μέσω της μητέρας του» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας για το μακελειό στις ΗΠΑ.

«Στην Ευρώπη δεν έχουμε την ίδια κουλτούρα της βίας, οι αναφορές μας είναι τελείως διαφορετικές. Είναι οι μορφές βίας που αναπτύσσονται σε μια κοινωνία, δεν έχουμε την ίδια κοινωνία» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, δράστες όπως ο 20χρονος στο Κονέκτικατ επιδιώκουν μαζικότητα και υπερπροβολή ακόμα και μετά θάνατον και γι’ αυτό επιτίθενται σε σχολικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 

skai.gr