Μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων και ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο σημειώθηκε το 2011, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ η αυξητική τάση συνεχίστηκε και εφέτος λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής».

Το 2011 το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έφτασε στο ποσό των 44 δισ. ευρώ ή στο 21,1% του ΑΕΠ, από 38,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

Εφέτος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη παρουσιάζουν νέα αύξηση και είχαν διαμορφωθεί μέχρι τον Οκτώβριο στο ποσό των 54 δισ. ευρώ ή το 27,7% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς οφειλές που έχουν φτάσει στο ποσό των 43,97 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011, το Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει πως το ποσό είναι μεγαλύτερο δεδομένου ότι δεν καταγράφονται τα βεβαιωθέντα αλλά μη εισπραχθέντα έσοδα των τελωνείων.

Επικρίνει μάλιστα την τακτική των κυβερνήσεων, τονίζοντας πως επειδή δεν εισπράττονται τα βεβαιωθέντα, επιβάλλονται έκτακτες εισφορές.

Τα πρόσθετα χρέη του 2011 προέκυψαν επειδή, μετά την αφαίρεση των διαγραφών, τα βεβαιωθέντα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 104,5 δισ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν μόνο 55,2 δισ. ευρώ ή το 52,87%.

Ακόμη, εντάσσει στο σύνολο των εγγυήσεων και εκείνων που έχουν χορηγηθεί στις τράπεζες, με συνέπεια το συνολικό τους ύψος να διαμορφώνεται σε 85 δισ. ευρώ, ενώ αφήνει αιχμές για τα πιστωτικά ιδρύματα για τη μη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία.

 

in.gr