Γέμισαν πάλι τα νοσοκομία της Βεγγάζης με βαριά τραυματίες μετά την νέα προέλαση των δυτικών δυνάμεων προς τη Σύρτη και τη σημερινή αντίσταση του Καντάφι στην πόλη Μιζουράτα. Νέοι από 16 χρονών με την συγκατάθεση των δικών τους πέρνουν τα όπλα και στρέφοντα κατά του συνταγματαρχη «για καλύτερο μέλλον, δουλειά και δημοκρατία».

Στο κεντρικό νοσοκομείο της Βεγγάζης εκατοντάδες τραυματίες συρρέουν καθημερινά από την πρώτη γραμμή του πολέμου σε κρίσιμη κατάσταση. Όσοι μπορούν να επικοινωνήσουν εξομολογούνται ότι δεν μετανοιώνουν και πως το μυαλό τους βρίσκετα στην πόλη Σύρτη, όπου από εχθές δίνεται μεγάλη μάχη για τον έλεγχο της πόλης.

Πέρα από το ότι η Σύρτη βρίσκεται σχεδόν στη μέση της επικράτειας και έχει ειδικό βάρος για την εξέλιξη του εμφυλίου, είναι, επιπλέον, η πόλη που γεννήθηκε ο Καντάφι και γι’ αυτό η κατάληψή της έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Όσοι από τους τραυματίες είναι ελαφρά ξεκαθαρίζουν ότι όταν μπορέσουν να σηκωθούν θα επανέλθουν στον πόλεμο.

\"\"

Μοχάμεντ Φεϊτούρι, 29 ετών, Βεγγάζη. \”Θέλω ένα καλύτερο μέλλον για μένα και την οικογένειά μου\”, δηλώνει στο Θέμα. Έχει άλλα τρία αδέλφια, τα οποία βρίσκονται στο μέτωπο. \”Ελπίζω να αναρρώσω γρήγορα και να πολεμήσω πάλι μαζί τους\”.

 \"\"

Ναζέμ Φατσχι Αμπντούλ, 21 ετών, Βεγγάζη. Έμαθε να χρησιμοποιεί όπλα πριν από λίγες ημέρες. Τραυματίστηκε κοντά στην Μπρέγκα. Πολλοί συμμαθητές του πολεμούν στο μέτωπο. Η οικογένεια του Αμπντούλ δηλώνει περήφανη για την απόφαση του γιού της να πολεμήσει εναντίον του καθεστώτος. Στη φωτογραφία με το ένα χέρι κρατάει τη σφαίρα που του έβγαλαν από το πόδι και με το άλλο σχηματίζει το σήμα της νίκης

\"\" 

Φαρχάτ Μισράλα, 31 ετών, Ασντάμπια. Τραυματίστηκε την Κυριακή το βράδυ στην προσπάθεια των εξεγερμένων να πάρουν την πόλη που μεγάλωσε, την Ασντάμπια. Μισθοφόροι των κανταφικών δυνάμεων των πυροβόλισαν από τα κτίρια στην είσοδο της πόλης. \”Δεν ήταν Λίβυοι αυτοί που με πυροβόλησαν. Ήταν Αφρικανοί και Ουκρανοί\”. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι άνεργος.

\"\" 

Μοχάμεντ Αμπντ Αρχαμάντ, 16 ετών, Μπρέγκα. Βρισκόταν μέσα σε στρατιωτικό αυτοκίνητο το οποίο δεν είχε τζάμια στα παράθυρα. Στο δρόμο προς την πρώτη γραμμή ένα άλλο όχημα τους έκανε νόημα να σταματήσουν. Όταν το πλησίασαν ο συνοδηγός του οχήματος πέταξε ένα δυναμίτη. Ο Μοχάμεντ καθόταν στο πίσω κάθισμα και πρόλαβε να βγει από το παράθυρο. Εδώ φωτογραφίζεται για το Θέμα με τους γονείς του, οι οποίοι έχουν άλλον ένα γιο στον πόλεμο

 \"\"

Ουάγουαντ Ουτζέλα, 26 ετών, Βεγγάζη. Ήταν ο οδηγός του οχήματος στο οποίο τραυματίστηκε ο Μοχάμεντ. \”Το αυτοκίνητό μας είχε γίνει στόχος\”, λέει. \”Είχαμε πλήξει πολλά οχήματα των κανταφικών δυνάμεων και μας κυνηγούσαν πολλές ώρες. Ήταν λάθος να σταματήσουμε στο σήμα του άλλου αυτοκινήτου. Νόμισα ότι ήταν δικοί μας\”.


protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook