Κατηγορηματικά αντίθετη στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, εμφανίστηκε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Βραζιλίας, κατά τη συνάντησή της με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της επίσκεψης στη χώρα αυτή της νότιας Αμερικής είναι να αξιολογηθεί η εμπειρία για το πώς η Βραζιλία, δέκα χρόνια πριν, κατάφερε, από τα πρόθυρα της κοινωνικής κρίσης, στην οποία, όπως είπε, την είχαν οδηγήσει ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές, να οδηγηθεί σε μια συντεταγμένη δημοκρατική έξοδο από την κρίση, με αναδιανομή του πλούτου, την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Το μήνυμα, είπε, που πρέπει να βγει είναι πως η πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας -ακραία, βάρβαρη, νεοφιλελεύθερη, όπως τη χαρακτήρισε- δεν είναι μονόδρομος αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις.

Και στο πλαίσιο αυτού, που στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ονομάζουν ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, επεσήμανε πως είναι πολύ κρίσιμο σε έναν πολυπολικό κόσμο να έχουμε τη στήριξη μιας παγκόσμιας οικονομικής δύναμης όπως η Βραζιλία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του PT (Κόμμα των Εργατών) Ρούι Φαλκάου, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, όπως είπε, το που μπορεί να οδηγήσει ο ακραίος φιλελευθερισμός, εξέφρασε την επιθυμία οι σχέσεις των δύο χωρών όσο και των δύο κομμάτων να ενδυναμωθούν και να μπορέσουν, μέσα από πολιτικές αλληλεγγύης, να βοηθήσουν τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, αφού έγινε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μια εκτίμηση για το πού έχει οδηγήσει η εφαρμοζόμενη πολιτική σε σχέση με το χρέος, την ανεργία και τη φτώχεια στη χώρα μας, τονίστηκε ότι το πρόγραμμα, εκτός από βάρβαρο είναι και αναποτελεσματικό, κάτι που ενδιαφέρει τη Βραζιλία, ως χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στο ΔΝΤ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν και για τις κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται στη Βραζιλία σε σχέση με τη στέγη, τη στήριξη της οικογένειας και τη φορολογία. Η ηγεσία του PT ήταν σαφής ως προς το ότι, οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και η διάλυση του κοινωνικού ιστού μιας χώρας δεν μπορεί επ' ουδενί να αποτελεί λύση.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συναντήθηκε επίσης με τον γραμματέα διεθνών σχέσεων της Γενική Συνομοσπονδίας Εργατών Βραζιλίας ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση με εκπροσώπους του μεγαλύτερου κινήματος ακτημόνων που αριθμεί περί τα 5,5 εκατομμύρια μέλη. Το προηγούμενο βράδυ ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους επικεφαλής των ελληνικών κοινοτήτων που ζουν και δραστηριοποιούνται επί χρόνια στη Βραζιλία.in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ