Αναστάτωση σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά έχει προκαλέσει δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το οποίο το Υπουργείο Παιδείας μετά την κατάργηση των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ετοιμάζει την κατάργηση ΑΕΙ ανάμεσα στα οποία και κάποια της Κρήτης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Υπουργείο προχωρά σε \”Καλλικράτη\” σε ΑΕΙ καθώς  αρκετές μονάδες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν, καθώς το περιορισμένο μέγεθός τους δεν επιτρέπει την παροχή ούτε καν της στοιχειώδους εκπαίδευσης στους φοιτητές και από την άλλη, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των σχολών αυτών δεν ενισχύει οικονομικά ούτε τις τοπικές κοινωνίες, σημείωνε το ίδιο στέλεχος.

Όντως το Υπουργείο έχει στα άμεσα σχέδια του τις καταργήσεις κάποιων τμημάτων ΑΕΙ, ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχε ακουστεί ούτε σαν φήμη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύσει και στην περίπτωση τμημάτων που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο ή το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξη Καλοκαιρινού, ο οποίος με δήλωση του αναρωτιέται αν πρόκειται για εσφαλμένη ενημέρωση του συντάκτη ή για πρόθεση του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα ο κ. Καλοκαιρινός, αναφέρει τα εξής: «Πληροφορούμεθα, λοιπόν, ότι το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να καταργήσει (και) το Πανεπιστήμιο Κρήτης με επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι δεν ανταποκρίνεται στην «παροχή ούτε καν της στοιχειώδους εκπαίδευσης στους φοιτητές».

Εύχομαι να πρόκειται για απλό σφάλμα ενημέρωσης ή έστω για απλή προβοκάτσια. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή τα γραφόμενα στο δημοσίευμα απηχούν απόψεις και προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η κοινωνία της Κρήτης και οι θεσμικοί εκπρόσωποί της θα αντιδράσουν όπως αρμόζει απέναντι σε μια υβριστική συμπεριφορά και θα προασπίσουν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις της συλλογικής μας υπόστασης.

Ασφαλώς, μπορούμε να συζητήσουμε για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση των δομών της Ανώτατης Παιδείας της χώρας μας. Άλλωστε, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρέθηκε πάντα στην πρωτοπορία παρόμοιων συζητήσεων. Όμως, η συζήτηση προϋποθέτει τον σεβασμό των συνομιλητών, που ξεκινά από την αναγνώριση της αξιοπρέπειάς τους ως πολιτών αυτής της χώρας. Αν δεν πρόκειται για συζήτηση αλλά για άνωθεν επιβολή προειλημμένων αποφάσεων, τότε κάθε σύμμετρη αντίδραση καθίσταται αναγκαία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθηγητές του πανεπιστημίου με επιστολή τους ζήτησαν ήδη διευκρινήσεις από το υπουργείο Παιδείας, τόσο για το συγκεκριμένο δημοσίευμα όσο και για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, σχετικά με το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook