«Ικανοποιητική» χαρακτήρισε την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2012, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ελέγχου Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού

«Είμαστε στην τελική ευθεία επίτευξης των στόχων. Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική. Η κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα - βήμα, για πρωτογενή πλεονάσματα από την επόμενη χρήση. Και αυτό αναγνωρίζεται πλέον στις εκθέσεις των εταίρων», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Επίσης μίλησε για σταδιακή επιστροφή καταθέσεων. Για συνεχείς αναθεωρήσεις και επίπλαστη εικόνα, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Αντιπολίτευση, ενώ σημαντικές αποκλίσεις βλέπει και η ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από 6 δισ. ευρώ κατά το περσινό ενδεκάμηνο, σε 1,5 δισ. το φετινό - ενώ το έλλειμμα παρουσιάζεται μειωμένο από 21,5 δισ. κατά την περσινή περίοδο σε 12,9 δισ. φέτος.

Η μείωση, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, δεν οφείλεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο συνεισφέρει μονάχα κατά 11,4% σε αυτήν.

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος εμφανίστηκε ο κ. Σταϊκούρας για τη βελτίωση του κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς ισοζυγίου, για το οποίο οι εκτιμήσεις της ΤτΕ προβλέπουν να διαμορφωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας βελτίωση 13,2% επί του δυνητικού ΑΕΠ την τελευταία διετία, «κάτι που δεν έχει επιτευχθεί σε καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα».

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, μάλιστα, θέλουν το διαρθρωτικό έλλειμμα μειωμένο κατά 13,9% του ΑΕΠ την τελευταία τριετία, κάτι που υπερβαίνει ακόμα και τον τεθέντα στόχο για μείωση 10% στην πενταετία 2009-2014.

«Σημαντική μείωση» παρουσιάζει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, με το επιτόκιο κατά την πρόσφατη έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου να είναι το πλέον χαμηλό απ' τις αρχές του 2010, όπως επίσης οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων (δείγμα, κατά τον κ. Σταϊκούρα, καθησύχασης των επενδυτών μετά τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης).

Ο πληθωρισμός, για πρώτη φορά μετά την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, βρίσκεται χαμηλότερα απ' τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (1,2% έναντι 2,4%).

Σταδιακή μείωση παρουσιάζουν από τον Ιούνιο και τα spreads (2788 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 1168 τον Δεκέμβριο).

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης πως το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών έχει βελτιωθεί, ανερχόμενο πλέον στο ¼ του αντίστοιχου περσινού -ενώ τους τελευταίους μήνες ήταν και πλεονασματικό.

«Οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν και μέρος αυτών διοχετεύεται για την κάλυψη φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών.

Προηγουμένως, για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε παρατηρήσει πως η κυβέρνηση αναθεωρεί διαρκώς τον Προϋπολογισμό, μετατρέποντας τα αποτελέσματα της εκτέλεσής του σε στόχους, για να θριαμβολογήσει στη συνέχεια.

Για «επίπλαστη εικόνα» ενός, ούτως ή άλλως, αντιλαϊκού Προϋπολογισμού, έκανε λόγο ο Ν.Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ.

Το θέμα της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου για το «χαράτσι» της ΔΕΗ έθιξε ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ζητώντας διευκρινίσεις για το τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση, χωρίς να λάβει απάντηση.

«Σημαντικές αποκλίσεις» στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου διαπίστωσε και η Ασημίνα Ξυροτήρη της ΔΗΜΑΡ.

«Ο Προϋπολογισμός αναθεωρείται διαρκώς, αλλά το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Στα μεγέθη του, ενσωματώνουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης», συμπλήρωσε.

 

in.gr