Άνοδο του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταγράφει νέα δημοσκόπηση που μετέδωσε χθες το βράδυ η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai Tre.

Σύμφωνα με αυτή, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βρίσκεται στο 36,3%, στην πρόθεση ψήφου. Η Αριστερά και Ελευθερία, με την οποία έχει συμμαχήσει, συγκεντρώνει ποσοστό 5,8%.

Το PdL «πείθει» το 18% των ιταλών. Πριν από δυο εβδομάδες το ποσοστό του δεν ξεπερνούσε το 14%. Η διαφορά κατά την δημοσκόπηση οφείλεται στην νέα κάθοδο του μεγιστάνα του Τύπου Μπερλουσκόνι στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το πολιτικό σχήμα του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, το Κίνημα Πέντε Αστέρια, πέφτει στο 13,8%, χάνοντας σχεδόν πέντε μονάδες από την αρχή του μήνα.

Το κεντρώο κόμμα UdC, το οποίο στηρίζει ανεπιφύλακτα τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, εξασφαλίζει το 5,6% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το Μέλλον και Ελευθερία (που επίσης υποστηρίζει τον Μόντι) 1,8% και το κίνημα Μελλοντική Ιταλία, του προέδρου της αυτοκινητοβιομηχανίας Φεράρι, Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο, 3,2%.

Η Λέγκα του Βορρά, τέλος, που είναι πιθανό να συμμαχήσει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει ποσοστό 4,6%.

Σε ό,τι αφορά τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που μετέδωσε η Rai, προηγείται ο Μάριο Μόντι, με ποσοστό 31%, ακολουθεί ο κεντροαριστερός Πιερλουίτζι Μπερσάνι, με το 28% και στην τρίτη θέση αναρριχάται το Κίνημα Πέντε Αστέρια—παρότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός του οποίου δεν έχει ακόμη οριστεί.

Επίσης το Rai Tre παρουσίασε ανησυχητικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την πορεία της αγοράς τα Χριστούγεννα.

Ως τώρα οι πωλήσεις παιχνιδιών σημειώνουν κάμψη 20%. Στα ίδια ποσοστά κυμαίνεται επίσης η μείωση των πωλήσεων χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Η συνολική μείωση των πωλήσεων την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011, είναι 5,6%.

Πολλά σούπερ-μάρκετ εξετάζουν το ενδεχόμενο τις τελευταίες ημέρες πριν από τις γιορτές να μείνουν ανοικτά ως αργά το βράδυ, για να προσπαθήσουν να αυξήσουν τον τζίρο τους.

 

protothema.gr